ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ απέρριψαν έγκριση ρωσοτουρκικής συμφωνίας για Συρία

968
οηε

Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σήμερα στην υιοθέτηση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζει τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία, την οποία ζήτησε η Ρωσία, ανέφεραν διπλωμάτες έπειτα από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ΗΠΑ θεώρησαν πρόωρη την κίνηση υιοθέτησης κοινής δήλωσης, όταν ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, που είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, ζήτησε από τους 14 εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να την υιοθετήσουν, ανέφεραν διπλωμάτες.

Η Ρωσία τότε συσχέτισε το θέμα με τη βούληση των ΗΠΑ να υιοθετηθεί γρήγορα στο Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση, που τελεί υπό διαπραγμάτευση, η οποία επικυρώνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 29 Φεβρουαρίου μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν για το Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιταχθούν σε αυτήν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Αρκετές χώρες δέχτηκαν ευμενώς» τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε την Πέμπτη μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση και ενώπιον των δημοσιογράφων ο Βασίλι Νεμπένζια. «Θέλαμε μια δήλωση, αλλά εξαιτίας της θέσης μιας αντιπροσωπείας, αυτό δεν κατέστη δυνατό» ανάφερε.

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η συμφωνία πρακτικά, ποιος θα την ελέγχει;», δήλωσε από την πλευρά της η πρεσβευτής της Βρετανίας Κάρεν Πιρς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τον πληθυσμό της περιοχής της Ιντλίμπ σε σχεδόν τρία εκατομμύρια, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο παιδιά. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην επαρχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας