ΟΗΕ-Διμερή διάλογο για Αιγαίο ζητά Ερντογάν-Ζητάει τα ρέστα και για Τατάρ

674
ΟΗΕ-Διημερή διάλογο για Αιγαίο ζητά Ερντογάν

Άνοιξε όλη τη βεντάλια των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα του αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να στείλει μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Ο τούρκος πρόεδρος, αφού ανέβηκε στο βήμα, υπενθύμισε ότι όλη η ανθρωπότητα πέρασε οδυνηρά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω μια αλήθεια, αν και πικρή. Δεν ήταν μία καλή δοκιμή όσον αφορά την παγκόσμια αλληλεγγύη. Ειδικά οι υπανάπτυκτες χώρες και τα φτωχά κοινωνικά τμήματα αφέθηκαν σχεδόν στη μοίρα τους μπροστά στην επιδημία» είπε.

«Στο Αιγαίο τα προβλήματα θα λυθούν διμερώς»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο Αιγαίο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω ενός διμερούς διαλόγου», υποστηρίζοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

«Άδικο να μιλάει στον ΟΗΕ ο Αναστασιάδης κι όχι και ο Τατάρ»

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι στηρίζει την πρόταση λύσης της «ΤΔΒΚ».

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ρεαλιστικής προσέγγισης προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί η φωνή του από αυτό το βήμα. Η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις. Η συνέχεια είναι προς το κοινό μας συμφέρον» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο πρέπει να εξαλειφθεί»

Για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι «η συνέχιση του ήρεμου κλίματος είναι προς το κοινό συμφέρον».

«Ελπίζουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ’ όλα, είναι όρος να εγκαταλείψουμε την νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της ‘Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου’, είναι ακόμα στο τραπέζι».

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στη Λιβύη»

Αναφερόμενος στη Λιβύη υπενθύμισε ότι επικρατεί τώρα κατάπαυση του πυρός χάρη στην ισχυρή υποστήριξη που δόθηκε προς τη διεθνή νομιμότητα και στη σύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες, να ενοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα και να οργανώσει εκλογές εγκαίρως. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της Λιβύης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα προσφυγικά κύματα.

Τόνισε ότι η χώρα του έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και κατόρθωσε να εξασφαλίσει την εθελοντική επιστροφή 462.000 Σύρων προσφύγων, θυσιάζοντας ζωές δικών της στρατιωτών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτό του πόνου άλλη μία δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας