Ξεσηκωμός κατά Μουζάλα στη Λέσβο

1286
μουζάλα
Συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μετατρέπει τη Λέσβο σε νησί φυλακή διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου. Παράλληλα, ο δήμος βρίσκεται σε επαφή με φορείς του νησιού προκειμένου να προκηρυχτεί γενική απεργία γι’ αυτή τη μέρα. 
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επιδεικτική αγνόηση από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα των επιστολών και εκκλήσεων του Δήμου Λέσβου για αποσυμφόρηση του στρατοπέδου της Μόριας. Στο κάλεσμα που εξέδωσε χτες ο Δήμος τονίζεται ότι «απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας». 
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο Δήμος ζητά την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο Κ.Υ.Τ Μόριας τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές». Το κάλεσμα του Δήμου για την κινητοποίηση καταλήγει τονίζοντας «δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου, του νησιού της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». 

Παρέμβαση με θέμα τον απεγκλωβισμό των 350 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μόριας έκανε και η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στέλνοντας επιστολή-έκκληση στον κ. Μουζάλα. Στο μεταξύ χτες το απόγευμα έξω από το στρατόπεδο της Μόριας πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία ντόπιων και προσφύγων με αίτημα τον απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο αλλά και την απελευθέρωση του Hesam Shaeri Hesari, που έχει συλληφθεί προ ημερών από την αστυνομία κατά τη διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς. Ο Ιρανός πρόσφυγας βρίσκεται κρατούμενος στη φυλακή που βρίσκεται εντός της Μόριας και πρόκειται να απελαθεί. Ο Hesam είναι πρόσφυγας λόγω θρησκευτικής δίωξης, και εάν απελαθεί στο Ιράν η ζωή του θα είναι σε σοβαρό κίνδυνο. 

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Μουζάλας αμφισβήτησε χτες τη Βουλή τα στοιχεία των εκθέσεων ιατρικών οργανώσεων, όπως την πρόσφατη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που περιγράφει σημαντική αύξηση των περιστατικών ψυχικής ασθένειας των προσφύγων στα νησιά. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας