Ξεπουλιέται ο ΔΕΔΔΗΕ, το μονοπώλιο του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

1430
δεδδηε

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να περάσει ότι έχει απομείνει στο Δημόσιο από την ενεργειακή βάση της χώρας στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και κατά κύριο λόγο ξένων και πολυεθνικών.

Μία χώρα, όμως, όπου το κράτος της δεν παίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα και πολύ περισσότερο ο τελευταίος βρίσκεται στα χέρια ξένων συμφερόντων, αυτή η χώρα και ο λαός της δεν μπορούν να επηρεάσουν στο παραμικρό την εθνική, οικονομική και κοινωνική της προοπτική και κυρίως έχει μετατραπεί σε μια χώρα σύγχρονου προτεκτοράτου, η οποία δεν έχει καμία ουσιαστική δυνατότητα να προασπίσει την ασφάλεια και το μέλλον της.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας και  Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στις αρχές του 2021 σε διαγωνισμό, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, στον ιδιώτη που θα αγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα παραχωρηθούν και ενισχυμένα δικαιώματα στο managment της εταιρείας, η οποία, ως γνωστόν, κατέχει το μονοπώλιο στον έλεγχο και την διαχείριση του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Για τις ανάγκες της πώλησης αυτής, η ΔΕΗ θα παραχωρήσει την κυριότητα των παγίων του δικτύου διανομής(γραμμές χαμηλής και μέσης τάσης, υποσταθμοί, κτήρια κλπ) στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το τίμημα και να βρεθούν πιο εύκολα αγοραστές, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχουν σιγουριά και πολύ μεγάλα και άκοπα κέρδη.

Μέχρι στιγμής έχουν, ανεπίσημα, εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της αγοράς του ΔΕΔΔΗΕ, η γερμανική ΕΟΝ, η γαλλική ENEDIS και η ιταλική ENEL.

Η αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται, μετριοπαθώς, περίπου σε 3 δις ευρώ, ενώ το δίκτυο διανομής του απλώνεται σε 239.236 χμ, καλύπτοντας όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά. Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτελεί και το επενδυτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ύψους 1 δις ευρώ, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επομένως θα διατεθεί ως προίκα στους αγοραστές.

Μετά το μονοπώλιο του ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο χαμηλής τάσης της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τώρα και το μονοπώλιο του ΔΕΔΔΗΕ οδηγείται στο δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης και παράδοσης σε ξένα χέρια, πράγμα που συνιστά μείζον εθνικό, ενεργειακό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της χώρας και έγκλημα σε βάρος της ασφάλειας της.  Καμία χώρα και πουθενά δεν έχει παραδώσει τα μονοπωλιακά δίκτυα της ηλεκτρικής της ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα σε ξένα. Αυτό το προνόμιο το έχει μόνο η Ελλάδα.

Β.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας