Ν. Χουντής-«Ανυπότακτη Αττική» για Ελεύθερο Παραλιακό Μέτωπο στον Άλιμο

1251
παραλιακό

Με μεγάλη επιτυχία και  εξαιρετικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η σημαντική συνάντηση που διοργάνωσαν η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ και η Επιτροπή Νότιου Τομέα της Λαϊκής Ενότητας στη θεατρική Σκηνή Κάρολος Κουν στον Άλιμο με θέμα “Παραλιακό μέτωπο Ελεύθερο“.

Στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας διενεργούνται πολύ μεγάλες επεμβάσεις από τις κεντρικές και περιφερειακές αρχές, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης προς εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής γης, από το λιμάνι του Πειραιά και το Πέραμα μέχρι το Ελληνικό και της Βουλιαγμένη. Σχεδιάζονται φαραωνικά έργα τσιμεντοποίησης, από το Φαληρικό όρμο ως τον Άγιο Κοσμά και τη μαρίνα Αλίμου. Οι πόλεις και οι κάτοικοι αποκόπτονται με  τείχη και μπάζα από τη θάλασσα, ενώ δεν τηρείται καμία μέριμνα για τις ανάγκες τους , παρά μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων.

Την συνάντηση άνοιξε ο νυν ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας και εκ νέου υποψήφιος, Νίκος Χουντής, που έχει μέχρι σήμερα υπάρξει ο σημαντικότερος  αρωγός στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάθε μίας τοπικής κίνησης που υπερασπίζεται το περιβάλλον και ιδίως το παραλιακό μέτωπο στην Αττική.  Στην ομιλία του αναφέρθηκε συνοπτικά σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα του παραλιακού μετώπου της Αττικής και ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού των τοπικών κινηματικών πρωτοβουλιών με τους εκλεγμένους σε θεσμικά όργανα συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η υποψήφια περιφερειάρχης Μαριάνα Τσίχλη, η οποία τόνισε τη μεγάλη πολιτική σημασία που λαμβάνουν οι επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρωκοινοβουλίου, ως ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα απ΄τον μνημονιακό μονόδρομο. Τόνισε την ανάγκη  έκφρασης των αγώνων των τοπικών κινήσεων και των πρωτοβουλιών των πολιτών σχετικά με τα θέματα του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεσμευόμενη ότι η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ έχει τους αγώνες αυτούς στην πρώτη γραμμή του προγράμματός της.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από συναγωνιστές που προέρχονται από ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και περιέγραψαν όλες τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται ενάντια στα  σχέδια της Περιφερειακής αρχής, της Κυβέρνησης και των τοπικών μνημονιακών πολιτικών παραγόντων, για τη διατήρηση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής και την προστασία του ελάχιστου εναπομείναντος φυσικού περιβάλλοντος και ανοιχτού ελεύθερου χώρου.

Συγκεκριμένα, μίλησαν οι:

Λεωνίδας Αναγνώστου, γιατρός, νυν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Πόλη στο δρόμο”, για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στις Τζιτζιφιές και το Μοσχάτο, η διαβόητη «Αττική Ριβιέρα».

Γιώργος Βλάχος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Ανυπότακτη Αττική στην π.ε. Πειραιά, για την επέκταση του λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά.

Μαριλένα Ιατρίδου, ακτιβίστρια για το περιβάλλον, που αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα και αιχμές αντίστασης στο Ελληνικό.

Γιούλη Καμπούρη, μέλος  της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Ελληνικό, Χημικός και Περιβαλλοντολόγος, Πρώην Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος της ΕΥΕΠ/ΥΠΕΧΩΔΕ ή ΥΠΕΚΑ, για τα σχέδια ανάπλασης της μαρίνας του Αλίμου και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων.

Χρήστος Κορτζίδης, υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης  και νυν δημοτικός σύμβουλος με την Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης, για τον εμβληματικό αγώνα των κατοίκων για να αποτραπούν τα σχέδια Λάτση για το Ελληνικό.

Ροδούλα Κωνσταντινίδου, μέλος της επιτροπής υπεράσπισης του ρέματος της Πικροδάφνης, για το ρέμα της Πικροδάφνης και την πολιτική των περιφερειακών και άλλων αρχών σε σχέση με την διαχείριση των ρεμάτων.

Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, Επιτροπή Σωτηρίας του Ελληνικού, για το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των αποριμμάτων.

Αντώνης Σιγάλας, λυρικός καλλιτέχνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα-Μέτωπο Ανατροπής, για την «Αττική Ριβιέρα», αλλά και τις πολιτικές περιστολής των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Παρέμβαση Νίκου Χουντή στην χτεσινή εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής και της Ανυπότακτης Αττικής για Ελεύθερο Παραλιακό Μέτωπο στον Άλιμο.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από την Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής και την Ανυπότακτη Αττική, για την υπεράσπιση του παραλιακού μετώπου από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, συμμετείχε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής, μαζί με την υποψήφια περιφερειάρχη, Μαριάννα Τσίχλη.

Στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Χουντής, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Στα νότια προάστια έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο. 

Έναν πόλεμο μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να τσιμεντοποιήσουν και να κερδοσκοπήσουν πάνω στη γη, στο παραλιακό μέτωπο, στους ελεύθερους χώρους, και στο περιβάλλον.

Από το Φαληρικό Όρμο μέχρι τη Μαρίνα Αλίμου και από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού & το ρέμα της Πικροδάφνης, μέχρι τον Αστέρα Βουλιαγμένης, βλέπουμε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, με την πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων, να κάνουν «μπίζνες» σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος. 

Δεν θα αφήσουμε το περιβάλλον έρμαιο των επιχειρηματικών συμφερόντων και του τσιμέντου, όπως στην Μαρίνα Αλίμου, όπου το νέο Προεδρικό Διάταγμα, εφαρμόζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ που θέλει να χρυσώνει το χάπι όλων των υπό αξιοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων:

α)  διπλασιάζει τη συνολική δόμηση, από 9.000 τμ σε 18.500 τμ,

β) υπερδιπλασιάζει το ύψος κτιρίων από 4.5 μέτρα σε 10 μέτρα,

γ) επιτρέπει την κατασκευή ελικοδρόμιου και υδατοδρόμιο,

δ) κατασκευάζει πρατήριο καυσίμων ακριβώς στις εκβολές του ρέματος Πικροδάφνης. 

Χρυσή ευκαιρία βρήκε ο Άκτωρ που θα διαχειρίζεται την Μαρίνα Αλίμου και θα χτίσει ένα συμπαγή φραγμό τσιμέντου, με συνέπειες την παρεμπόδιση αερισμού των γειτονικών περιοχών κατοικίας, την αποστέρηση της οπτικής επαφής με τη θάλασσα και τον περιορισμό του πρασίνου που θα φέρει η «ανάπλασή» της. 

Το δικαίωμα στην βιώσιμη πόλη, το δικαίωμα των πολιτών σε ελεύθερους χώρους και σε πράσινο, ο ίδιος ο δημόσιος χώρος, απειλούνται στο όνομα των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης».

Αυτό είναι το πολιτικό δίλημμα, το δίπολο που μας θέτει ο νεοφιλελευθερισμός και ο νέος μετα-μνημονιακός διπολισμός: 

  • Επενδύσεις ή Περιβάλλον;
  • Νέες θέσεις εργασίας ή ελεύθεροι χώροι;
  • Αξιοποίηση των ΕΣΠΑ ή ελεύθερο και χωρίς τσιμέντο παραλιακό μέτωπο; 

Σε αυτά τα διλήμματα η Αριστερά διαλέγει το μέρος του περιβάλλοντος και των συμφερόντων του λαού μας.

Ανάμεσα στα κέρδη του Λάτση και την επικοινωνιακή καμπάνια της Δούρου για τις απορροφήσεις των κοινοτικών κονδυλίων, εμείς διαλέγουμε τους δημόσιους χώρους.

Υπερασπιζόμαστε, από τα κοινοτικά, δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια μέχρι τη Βουλή και την Ευρωβουλή, τους δημόσιους χώρους, την περιουσία και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Θα εκμεταλλευτούμε κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα μας δίνεται στην Ελλάδα και το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά παράλληλα συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός μαχόμενου κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας