Ντονμπάς: Μισθοφόροι από τα Βαλκάνια στο πλευρό του Κιέβου

1316
Πηγή μισθοφόρων με προορισμό το Ντονμπάς, για να πολεμήσουν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και των φασιστοταγμάτων είναι τα Βαλκάνια. Το δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή. Το επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σάββατο.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι μισθοφόροι προέρχονται κυρίως από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. O Βούτσιτς είπε ότι οι σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών θα ανταλλάξουν με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρουσόφ, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, πληροφορίες σχετικά με μαχητές από τα Δυτικά Βαλκάνια, στη «ζώνη σύγκρουσης» στην Ουκρανία.

Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Ντενίς Πουσίλιν, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου, ότι εκατοντάδες μισθοφόροι από το εξωτερικό, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, καταφτάνουν στο Ντονμπάς μεταμφιεσμένοι ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές, αλλά ουσιαστικά επανδρώνουν στρατιωτικά τμήματα. Ο Πουσίλιν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε Πολωνούς και Αμερικανούς.

Είχε προηγηθεί, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος των Λαϊκών Πολιτοφυλακών του Ντονιέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, ο οποίος ανάφερε, ότι οι μονάδες κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που αναπτύχθηκαν στο Ντονμπάς εκπαιδεύτηκαν από Βρετανούς στρατιωτικούς. Μάλιστα, η εκπαίδευση αφορούσε μάχη εντός αστικού ιστού.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι οι μονάδες της 80ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού, ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση σε στρατόπεδο στο χωριό Σταριτσί, στα περίχωρα του Λβοβ, που λειτουργεί υπό την κάλυψη… του Διεθνούς Κέντρου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

«Η εκπαίδευση αυτής της ταξιαρχίας πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, της στρατιωτικής αποστολής Orbital. Οι Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές εκπαιδεύτηκαν σε ενέργειες σε μια άκρως αστικοποιημένη περιοχή, σε αστικές περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η εκπαίδευση δεν έχει καμία σχέση με ειρηνευτικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Μπασούριν.

Τόπος νεοναζιστικού προορισμού το Κίεβο

Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, τον Φεβρουάριο του 2014, το οποίο επιβλήθηκε με την ένοπλη χρησιμοποίηση του εγχώριου εθνικιστικού – νεοναζιστικού εσμού και οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία, όλη η νοσηρή γκάμα του ευρωπαϊκού φασισμού θεώρησε ότι στο Κίεβο βρέθηκε τελικά το «Ιερό Γκράαλ» της ναζιστικής νεκρανάστασης.

Τα ένοπλα φασιστοτάγματα εντάχθηκαν στους επιχειρηασιακούς σχεδιασμούς του Γενικού Επιτελείου του τακτικού ουκρανικού στρατού, ενώ μέλη τους επάνδρωσαν την Εθνοφρουρά, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Αμέσως μετά ξαμολύθηκαν στο Ντονμπάς για να κάνουν την «δουλειά» που ξέρουν καλύτερα από όλους, περίπου οκτώ δεκαετίες από τότε που οι ιδεολογικοί πρόγονοί τους, οι ναζί κατακτητές και οι ντόπιοι ομοϊδεάτες τους κατέσφαξαν τον ουκρανικό λαό: Επιδόθηκαν σε θηριωδίες έναντι του άμαχου πληθυσμού και αιχμαλώτων μαχητών των Λαϊκών Πολιτοφυλακών.

Η δράση τους έγινε διάσημη στο εξωτερικό και απασχόλησε ακόμη και συστημικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι το αφιέρωμα του BBC τον Ιούλιο του 2014 στον Σουηδό νεοναζί Mikael Skillt, ο οποίος έσπευσε να ενταχθεί στο πιο σκληρό και «αποτελεσματικό» – ως προς την βαρβαρότητά του – ουκρανικό φασιστιτάγμα «Αζόφ».

Ο Skillt ήταν ελεύθερος σκοπευτής, με επταετή εμπειρία στον Σουηδικό Στρατό και τη Σουηδική Εθνοφρουρά. «Έχω τουλάχιστον τρία καθήκοντα στο τάγμα Αζόφ» έλεγε υπερήφανος στο BBC. «Είμαι διοικητής μιας μικρής μονάδας αναγνώρισης, είμαι επίσης ελεύθερος σκοπευτής και μερικές φορές εργάζομαι ως ειδικός συντονιστής για την εκκαθάριση σπιτιών και τη μετάβαση σε περιοχές πολιτών».

Μάλλον δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τι εννούν οι ναζί όταν μιλάνε για «εκκαθάριση» κατοικημένων περιοχών.

Όσον αφορά τις πολιτικές του απόψεις, ο Skillt προτιμούσε να αυτοαποκαλείται εθνικιστής, «αλλά στην πραγματικότητα», σχολίαζε ακόμη και το BBC, «οι απόψεις του είναι χαρακτηριστικές ενός νεοναζί: “Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πώς το βλέπεις”, λέει. “Θα ήμουν ηλίθιος αν έλεγα ότι δεν θέλω να δω την επιβίωση των λευκών ανθρώπων. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νικητές έγραψαν την ιστορία τους. Αποφάσισαν ότι είναι κακό να λες ότι “είμαι λευκός και είμαι περήφανος”».

 

Εγκλήματα πολέμου και θεσμικός αντικομμουνισμός

Η δράση των Ουκρανών ναζί και των ξένων «αδελφών» τους θορύβησε και τις δυτικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Σεπτέμβριο του 2014, για αράδεθγμα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το Κίεβο, ότι τα «τάγματα εθελοντών» – όπως ονόμαζε τα φασιστοτάγματα – που δρουν στο πλευρό του, διέπραξαν βιαιοπραγίες και εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση παρουσίασε στοιχεία από τξην αιματοβαμμενη δράση του φασιστοτάγματος «Αϊντάρ» στα χωριά του Λουγκάνσκ. Η Διεθνής Αμνηστία καλούσε το Κίεβο να «φροντίσει» όλα τα τάγματα εθελοντών, «να τεθούν υπό τον έλεγχο μιας αποτελεσματικής διοίκησης και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τη διάπραξη εγκλημάτων ενώπιον της Δικαιοσύνης.».

Το Κίεβο «φρόντισε». Να τους ενισχύσει. Για παράδειγμα, όπως έγραψε πρόσφατα το Περιοδικό, το 2019 εμφανίστηκε και νέα, αμιγώς ναζιστική συμμορία, τα «Freikorps», στο Χάκοβο, ενώ, στις πραμονές της έναρξης της ευρείας κλίμακας επίθεσης τοJυ Κιέβου στον Ντονμπάς, οι ναζί κήρυξαν γενική επιστράτευση των μελών τους.

Η ενεργοποίηση των ναζί από το Κίεβο, ιδεολογικοποιήθηκε την Άνοιξη του 2015, όταν η ουκρανική Βουλή υιοθέτησε ένα μεγάλο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο αναγνώρισε τους Ουκρανούς συνεργάτες των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως «μαχητές της ελευθερίας» – εννοώντας την «απελευθέρωση» της Ουκρανίας από την «σοβιετική κατοχή», ενώ απαγόρευσε τα κομμουνιστικά και σοβιετικά σύμβολα ποινικοποιώντας την χρήση τους.

Πηγή: toperiodiko.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας