Γιατί δεν την τελειώνει τώρα αυτός, επιμένοντας στην μονομερή εφαρμογή του Ιταλικού προϋπολογισμού και αν χρειαστεί με αίτημα την έξοδο από την ευρωζώνη, πράγμα που θα επιφέρει το τέλος του ευρώ;
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρεται και πάλι, σήμερα, στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας.
“Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει“, τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι “δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β” και ότι “δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ“.
Παράλληλα, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει “σεισμός κατά της λιτότητας” και “οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα”.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των “Πέντε Αστέρων” δηλώνει, ότι “η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν “θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης”. Αλλά αυτό-τονίζει- “δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες”.
Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει βέβαιος ότι το “εισόδημα του πολίτη” για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.
Στρεψοδικεί ο Ντι Μάιο
Ο Ντι Μάιο πετάει το μπαλάκι στις αβέβαιες κάλπες των ευρωεκλογών, ενώ με σιγουριά θα μπορούσε τώρα η Ιταλική κυβέρνηση να ”τελειώσει” τη σημερινή Ευρώπη, μην υποχωρώντας και επιμένοντας μονομερώς στον προϋπολογισμό της, ακόμα και με έξοδο από την ευρωζώνη.
Ο Ντι Μάιο, όμως, αλά Τσίπρα, δεν θέτει υπό συζήτηση την παραμονή της Ιταλίας σε ΕΕ και ευρώ.
Θέλει την ΕΕ και το ευρώ αλλά χωρίς λιτότητα.
Η ίδια, όμως, η φύση της ΕΕ και ο χαρακτήρας του ευρώ και των δυνάμεων που τα διαχειρίζονται “γεννούν” την λιτότητα, της ανισομέρειες και τις βαθιές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες και μέσα στις κοινωνίες, όπως η “έγκυος στο χρόνο της γεννάει το παιδί της”.
Άρα ο Ντι Μάιο, τουλάχιστον, πατάει σε δυο βάρκες με ισχυρή πιθανότητα να βρεθεί ο ίδιος και η Ιταλία στην θάλασσα και να πνίγονται.