Ντελιβεράδες: Εργοδοσία και κυβέρνηση υπεύθυνες για τους θανάτους των συναδέλφων

1509
ντελιβεράδες

Μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χθες, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, οι ντελιβεράδες – εργαζόμενοι στη διανομή φαγητού, μετά από την προκλητική απάντηση των “Goody’s – Everest”, πως δεν γνωρίζουν καμιά υπουργική εγκύκλιο για τον κλάδο τους.

Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αθήνας, Γιώργος Στεφανάκης, ενώ η μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε από τη Γλυφάδα, όπου την περασμένη εβδομάδα ένας ακόμη διανομέας σκοτώθηκε σε ώρα εργασίας, ενώ ένας άλλος νοσηλεύεται με κατάγματα.

Στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του δούλευε παράλληλα και σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, πασχίζοντας να συμπληρώσει με τη δεύτερη δουλειά ως ντελιβεράς το πενιχρό μεροκάματο.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος, ειρωνευόμενος τους εργαζόμενους και αυτογελοιοποιούμενος, παρέπεμψε τους συνδικαλιστές στην υπουργική εγκύκλιο. Ακριβώς αυτή που οι εργοδότες αρνούνται να αναγνωρίσουν και η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται να επιβάλλει την εφαρμογή της!

Να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις οι ντελιβεράδες αναγκάζονται να δουλεύουν με το δικό τους μηχανάκι και να επιβαρύνονται με το κόστος της βενζίνης και της συντήρησης, ενώ ακόμα και εκεί που υπάρχουν εταιρικά μηχανάκια η συντήρησή τους είναι πλημμελής. Σε αυτά προστίθενται οι «διπλές ειδικότητες», με εργαζόμενους να δηλώνονται και να δουλεύουν για παράδειγμα και στη λάντζα και στη διανομή, η υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία, οι 4ωρες συμβάσεις που όταν το επιβάλλουν οι παραγγελίες μπορεί να γίνουν 10ωρα, τα ρεπό που δεν δίνονται, οι συνθήκες πίεσης και εντατικοποίησης για να βγει η δουλειά.

Οι εργαζόμενοι και ο κλάδος τους διεκδικούν: Πλήρη και σταθερή εργασία. Μέτρα ατομικής προστασίας. Μειωμένο ωράριο με αποδοχές 8ώρου. Κλαδικές ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών. Μηχανάκια, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ και για την ειδικότητα των διανομέων. Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας