Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Η κατάρρευση του πολιτισμού είναι στον ορίζοντα»

1471
ατένμπορο

«Η μοίρα του κόσμου είναι στα χέρια σας» διεμήνυσε στους παγκόσμιους ηγέτες στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή ο Ατένμπορο – Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος αφηγητής ντοκιμαντέρ προειδοποιεί τους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή

Την κατάρρευση του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος προβλέπει ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που παρά τα 92 του χρόνια παρευρέθηκε στην Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών στην Πολωνία.

«Η κατάρρευση του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος είναι στον ορίζοντα», προειδοποίησε ο διάσημος νατουραλιστής, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των περίπου 200 κρατών με στόχο να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για το πώς θα μετατραπούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα το 2015 σε πραγματικότητα.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας, τη μεγαλύτερη απειλή σε χιλιάδες χρόνια: την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Ατένμπορο.

«Αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και η εξαφάνιση μεγάλου μέρους του φυσικού κόσμου είναι στον ορίζοντα.

«Δεν βλέπετε τι συμβαίνει γύρω σας; ρωτά ένας νεαρός άνδρας σε μήνυμα που παίχτηκε μέσω βίντεο για τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών. «Έχουμε ήδη δει ότι υπάρχουν αυξανόμενες συνέπειες κλιματικής αλλαγής στην Κίνα» είπε μια νεαρή γυναίκα, ενώ μια άλλη, απευθύνθηκε από ένα καμένο σπίτι από πυρκαγιά. «Αυτό κάποτε ήταν το σπίτι μου», είπε.

«Οι ηγέτες να αναλάβουν δράση και να ηγηθούν» 

Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο σχολίασε στους παρευρισκόμενους: «Οι άνθρωποι του κόσμου μίλησαν. Ο χρόνος τελειώνει. Θέλουν εσάς, που λαμβάνετε τις αποφάσεις, να δράσετε τώρα. Ηγέτες του κόσμου, πρέπει να ηγηθείτε. Η συνέχεια του πολιτισμού και του φυσικού κόσμου από τον οποίο είμαστε σε εξάρτηση, είναι στα χέρια σας».

Μάλιστα, ο παρουσιαστής ζήτησε από όλους να χρησιμοποιήσουν το νέο εργαλείο των Ηνωμένων Εθνών, που σχεδιάστηκε για να δώσει στους ανθρώπους τη δύναμη και τη γνώμη να λάβουν προσωπική δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι 20 πιο ζεστές χρονιές έχουν συμβεί τα τελευταία 22 χρόνια, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά στον κόσμο. Με βάση τις εκτιμήσεις, η δράση για το κλίμα θα πρέπει να αυξηθεί σε πενταπλάσιο βαθμό για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας