Ντάισελμπλουμ και Σία: Συμπάθεια στα λόγια, σκληροί στις απαιτήσεις για μέτρα

1806
Dijsselbloem

Δεν υπήρξε συμφωνία για επιστροφή των θεσμών.
«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μάλλον περιπαικτικά και αρκετά ειρωνικά, προσθέτοντας πως οι Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν (αορίστως!) την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του κουαρτέτου «το ταχύτερο δυνατό» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς καμία συγκεκριμένη ημερομηνία γι’ αυτήν την περίφημη επιστροφή.
Τα καλά νέα -είπε ο πρόεδρος του Eurogroup- είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει ισχυρή δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου. Ελλάδα και Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και εμείς τους ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν, είπε, παραμένοντας, έτσι, στο γνωστό η προσπάθεια είναι το παν, το αποτέλεσμα τίποτα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ, έσπειρε την ψυχρολουσία, τονίζοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα σχετίζονται με το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό σύστημα. Δηλαδή όλα κατά τον Ντάισελμπλουμ  παραμένουν στο τραπέζι, με δηλωμένες τις σκληρές και αμετάθετες προθέσεις των πιστωτών.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε πως «στο μέλλον θα μπορούσε να μην υπάρχει το ΔΝΤ», αλλά προς το παρόν η συμμετοχή του είναι αδιαπραγμάτευτη. «Η θέση μας είναι σαφής: το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε, μη αφήνοντας καμία αμφιβολία για το ποιος είναι το αφεντικό.
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μία «καλή συζήτηση για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές τις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα. Εξέφρασε δε, μάλλον ως ευχολόγιο, την εκτίμηση ότι δεν απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αν και πρέπει να πούμε ότι ο Μοσκοβισί αποτελεί μάλλον τον θεατή εξελίξεων που διαμορφώνουν αποκλειστικά η Γερμανία και κυρίως το ΔΝΤ.
«Θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα προετοιμάσουμε έδαφος για επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσει να συμβεί σύντομα» είπε άκρως επιφυλακτικά ο Γάλλος επίτροπος. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη καθολικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα, αφήνοντας και αυτός σύξυλη την ελληνική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που στην πραγματικότητα αποτελούν ασπιρίνες, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά τα μέτρα αυτά -συμπλήρωσε- περιορίζουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες έως το 2060 (!) και κατά πέντε μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.
«Σε τελική ανάλυση η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε προκλητικά ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό είναι σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το δίλημμα Τσίπρα: Ταπεινωτική συνθηκολόγηση άνευ όρων ή εκλογές για παράδοση της κυβέρνησης

Το δίλημμα αυτό είναι το μαχαίρι που βρίσκεται τώρα στον λαιμό του Τσίπρα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Την μόνη υπαρκτή πραγματικά εθνική και λαϊκή εναλλακτική λύση που έχει ο τόπος, την έξοδο από την ευρωζώνη και την εγκατάλειψη των μνημονίων στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ούτε μπορεί να τη διανοηθεί η κυβέρνηση και φυσικά όλο το παρακμιακό μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο και η ναζιστική του απόφυση.
Το πρόβλημα όμως είναι πως ούτε οι αριστερές, πατριωτικές δημοκρατικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις, πλην της ΛΑ.Ε, δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη να διαμορφωθεί άμεσα, εδώ και τώρα, ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για να διαμορφώσει μια ανατρεπτική δυναμική της πολιτικής μούχλας, αντίδρασης και παρακμής που πνίγει τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας