Νεκρώνει ξανά η οικοδομή. Τεράστιες ζημιές και χιλιάδες εργαζόμενοι στην πείνα

1714
οικοδομή

Μια χώρα καθημαγμένη, υποθηκευμένη και καταχρεωμένη με παράνομα βάρη, “αιχμάλωτη” του ευρώ σε συνεχή ληστεία από τη Γερμανία και το βόρειο ευρωπαϊκό κλαμπ, με υποτελείς κυβερνήσεις και ένα εθελόδουλο πολιτικό προσωπικό, δέχεται τώρα με την κρίση του κορονοϊού τη χαριστική βολή με μια ύφεση που θα σπάσει για φέτος το ρεκόρ σε όλο τον πλανήτη.

Μετά τον τουρισμό και τις μεταφορές η οικοδομή θα είναι, μάλλον, ο τρίτος κλάδος που θα δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από την ύφεση και την κρίση. Η οικοδομική δραστηριότητα δεν πρόλαβε να συνέλθει από την μνημονιακή επέλαση και τώρα βυθίζεται σε μια νέα πτώση που συναγωνίζεται τις χειρότερες μέρες των μνημονιακών χρόνων, το χειρότερο, όμως, είναι ότι η λαϊκή και επαγγελματική στέγη και οι κατασκευές δεν δέχονται καμία, απολύτως, στήριξη από την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ο εργαζόμενος κόσμος της οικοδομής, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πείνας.

Φόβοι για αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τον νέο κορονοϊό, εκφράζουν εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου. Μέρες του 2011 βλέπουν για την οικοδομή και την αγορά ακινήτων.

Εν μέσω φόβων για νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο, αναστέλλονται πολλά έργα ανέγερσης οικοδομών. Η εξέλιξη αυτή συνεχίζει επ’ αόριστον τη διακοπή κάποιων έργων, που ξεκίνησαν στην αρχή της πανδημίας.

«Πρόκειται για αναστολή σε κάτι παραπάνω από 200 κτίρια στον νομό Αττικής», επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. 

«Όσοι ξεκίνησαν τις οικοδομικές δραστηριότητες λίγο πριν την επέλαση της πανδημίας, τώρα έχουν σταματήσει. Υπάρχει φόβος για νέο κύμα το φθνόπωρο», λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν οικοδομικές εργασίες με μάσκα και με γάντια μέσα στο καλοκαίρι, για πρακτικούς λόγους.

Ο φόβος που προκύπτει, έγκειται στο ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα σταματήσει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοιό.

«Είναι δύσκολο να συνεχιστούν οι επενδύσεις, αν δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Το εμβόλιο ή μια θεραπεία θα έσωζε την κατάσταση», εξηγεί ο ίδιος.

Υπάρχουν όμως και ελάχιστες περιπτώσεις που ενδέχεται να συνεχιστεί η δραστηριότητα της οικοδομής.

«Ένας τρόπος είναι να συνεχίσει με τα δικά της κεφάλαια η εταιρεία που κατασκευάζει το κτίριο και να το ολοκληρώσει πιο αργά από ότι αν είχε πελάτες. Ο άλλος τρόπος συνέχισης θα είναι να λάβει χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζεςΗ πρόταση της Ομοσπονδίας προς την κυβέρνηση θα είναι να δοθούν κεφάλαια αποπεράτωσης. Να χρηματοδοτηθούν τα κτίρια για την αποπεράτωσή τους», τονίζει ο κ. Καψιμάλης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα οποία μεταφέρουν το κλίμα στον κλάδο, η οικοδομή βιώνει επιστροφή στο 2011.

Παράλληλα, αναστέλλονται όλες οι αγοραπωλησίες των ακινήτων που δεν είχαν οριστικοποιηθεί.

«Κάποιοι που αγόρασαν σπίτι με προοπτική αποπληρωμής του στην επόμενη τετραετία, ανέστειλαν την αγορά, καθότι οι δουλειές τους πλέον δεν υπάρχουν».

Μεγαλύτερες επιπτώσεις ενδέχεται να φανούν στην αγορά κατά το φθινόπωρο, ως αλυσιδωτή αντίδραση της διαφαινόμενης πτώσης στον τουρισμό.

«Σε αγορά ακινήτων προέβαιναν αρκετοί ξενοδόχοι μετά τη λήξη της σεζόν, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του χρόνου με τα έσοδα του καλοκαιριού. Πώς θα γίνει φέτος αυτό, αν δεν ανοίξουν αρκετά ξενοδοχεία;» επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Όπως αναφέρει ο κ. Καψιμάλης, η αδυναμία βραχυχρόνιας μίσθωσης από πλατφόρμες τύπου Airbnb για 80-90.000 ακίνητα πανελλαδικά, οδηγεί αρκετούς να επιθυμούν να τα εντάξουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις με πτώση των τιμών κατά 15%-20%.

«Πρόκειται για σπίτια που ανακατασκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν προκειμένου να ενταχθούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», υπογραμμίζει.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, την ίδια στιγμή, θα υπάρξει πτώση και στις τιμές αγοράς των ακινήτων, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά υποψήφιων αγοραστών. 

 

*Βασική πηγή sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας