Νεκρός 27χρονος Αφροαμερικανός από αστυνομικά πυρά – Διαδηλώσεις στην Ατλάντα

1195
νεκρός

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Ένας νεαρός Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού, γεγονός που οδήγησε στην αποπομπή του αστυνομικού, αλλά και στην παραίτηση της επικεφαλής της αστυνομίας της Ατλάντας, Έρικα Σιλντς.

Η Σιλντς υπέβαλε την παραίτησή της χθες Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης, Κίσα Λανς Μπότομς, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον θάνατο του 27χρονου Ρεϊσάρντ Μπρουκς.

Ο 27χρονος αποκοιμήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ βρισκόταν στη γραμμή drive-thru εστιατορίου της αλυσίδας Wendy’s. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόβαλε αντίσταση στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν διότι το τεστ στον οποίο τον υπέβαλαν έδειξε ότι δεν ήταν νηφάλιος. Όπως ανέφεραν οι αρχές υπάρχει βίντεο, που τον δείχνει να αποσπά τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, που είχε πάνω του ο ένας από τους αστυνομικούς και να προσπαθεί να διαφύγει. Αρχίζει να τρέχει  και ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός», ξεκαθάρισε η δήμαρχος Μπότομς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο σημείο όπου ο νέος έπεσε νεκρός. Οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Είναι και οι δύο λευκοί. Το Γραφείο Έρευνας της Τζόρτζιας (GBI) ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για το συμβάν.

Ο θάνατος του Ρεϊσάρντ Μπρουκς καταγράφεται έπειτα από εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του ρατσισμού και υπέρ της φυλετικής ισότητας που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας