Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι απαράδεκτες διώξεις κατά Π. Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών

1591
τσίπρας

Πρόσφατα το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Πολιτεύματος» (!) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έστειλε στον Γραμματέα της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κλήση να παρουσιαστεί σε αυτό, για να δώσει εξηγήσεις, για τη συμμετοχή του στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και μικρών περιουσιών.

Φρόντισαν μάλιστα πριν με δικογραφία, που αυτή το τμήμα συνέταξε, να του φορτώσουν για τη συμμετοχή του σε αυτές τις κινητοποιήσεις 16 αδικήματα του ποινικού κώδικα όπως: αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση, σωματική βλάβη και βία κατά των Αστυνομικών Οργάνων, καθώς επίσης, και κατηγορίες, που αφορούν – εάν είναι δυνατόν – τον νόμο περί όπλων και πυρομαχικών.

Είναι πρωτοφανές να καλείται να απολογηθεί σε υπηρεσία της Αστυνομίας ο επικεφαλής ενός δημοκρατικού πολιτικού κόμματος για την πολιτική του δράση και την συμμετοχή του σε κοινωνικούς αγώνες.

Παρόμοιες κλήσεις για να απολογηθούν στάλθηκαν από την ίδια αστυνομική υπηρεσία σε άλλους 4 αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, ενώ έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για 27 στην Αργολίδα, 20 στο Βόλο, 2 στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα έχουν συρθεί στα δικαστήρια και θα δικαστούν  το Δεκέμβρη άλλα 3 μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων.

Το γεγονός ότι την πρωτοβουλία για τις διώξεις την είχε υπηρεσία της Αστυνομίας και όχι οι εισαγγελικές αρχές επιβεβαιώνει ότι αυτή αποτελεί μια σχεδιασμένη κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να εκφοβίσει και να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τους πλειστηριασμούς και της δημόσιας περιουσίας από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν εκφοβίζονται από τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές. Συνεχίζουν να αγωνίζονται και πετυχαίνουν νίκες, γιατί ακυρώνουν ή αναστέλλουν την αρπαγή από τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους πολλών πρώτων κατοικιών φτωχών νοικοκυριών ή μικρών περιουσιών καταστραμμένων από τα μνημόνια της λιτότητας μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και αγροτών.

Το «κύμα» των πλειστηριασμών μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές διογκώνεται συνεχώς. Προγραμματίζονται 2.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το μήνα, ώστε μέχρι τα τέλη του 2021 να έχουν γίνει 130.000.

Κάθε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, που ολοκληρώνεται, θα συνοδεύεται πλέον, μετά από συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών – τραπεζών, και με έξωση όσων χάνουν το σπίτι τους. Οι εξώσεις, όμως, θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες και πιθανότατα ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο Π. Λαφαζάνης δεν προσήλθε  – και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου – να απολογηθεί για να μην νομιμοποιήσει και αναγνωρίσει αυτό το εμφυλιοπολεμικού τύπου τμήμα της Ασφάλειας και – κυρίως – για να καταδικάσει έμπρακτα αυτές τις κυβερνητικές αντιδραστικές μεθοδεύσεις ενάντια στα κινήματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι διώξεις αυτές σε βάρος του Π. Λαφαζάνη και δεκάδων αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν και το «Τμήμα για την Προστασία του κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» να καταργηθεί.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αυτών των διώξεων είναι πολιτικά υποκριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και οι διώξεις αποφασίστηκαν από αυτή την κυβέρνηση και εκτελούνται από το “Τμήμα” της Ασφάλειας, που κατασκεύασε την δικογραφία, και όχι από την Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού, θα έπρεπε ως κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει τις διωκτικές διαδικασίες.

Είναι θετικό ότι σχεδόν όλα τα αριστερά, προοδευτικά, δημοκρατικά αντιμνημονιακά κόμματα εξέφρασαν την αντίθεση τους στις διώξεις.  Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε οι δυνάμεις που δρουν στον αριστερό –  αντιμνημονιακό χώρο να συγκροτήσουν ένα μεγάλο πολιτικό μέτωπο δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής ανεξαρτησίας, που σήμερα το έχουν ανάγκη όσο ποτέ ο λαός και η χώρα μας.

*Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε, πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας