Να ακυρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ναυάγιο η απαράδεκτη πώληση της

1358
Εθνικής

Άγνωστο παραμένει το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από επίσημα και ανεπίσημα χείλη. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά από την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας για την κατάθεση του φακέλου εξαγοράς του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας από την Exin Group που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, καμία κίνηση δεν έχει γίνει και πλέον το κλείσιμο της συμφωνίας, αν αυτή τελικά προχωρήσει, δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2018.
Παρά τις καθυστερήσεις ο Ελληνοαμερικανός Τζόν Κουδούνης, διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments και ένας από τους τρεις βασικούς «παίχτες» της Exin μαζί με τον Τζον Κάλαμος και τον Ματ Φέρφιλντ, μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη δήλωσε ευχαριστημένος από την επένδυση στην Ελλάδα. Σε αυτή τη δήλωση στάθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ήταν και αυτός στη Νέα Υόρκη. Όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Εγώ άκουσα τον κ. Κουδούνη να λέει για ποιους λόγους είναι ευχαριστημένος για αυτήν την επένδυση. Κατά πρώτον, είπε ότι κοίταξαν το περιουσιακό στοιχείο που θα αγόραζαν και δεύτερον την ελληνική οικονομία και είναι ευχαριστημένοι και από τις δυο πλευρές. Ακούσατε τον ίδιο τον κ. Κουδούνη να το λέει».
Η πραγματικότητα είναι όμως, ότι μέχρι στιγμής η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος. Ο φάκελος για την εξαγορά θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, που λειτουργεί ως εποπτική Αρχή στις 17 Αυγούστου καθώς ο αρχικός στόχος ήταν η εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin Financial Services Holding έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ να ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος του έτους. Η προθεσμία μετατέθηκε για τον Οκτώβριο και πλέον πάει για τις αρχές του επόμενου έτους.
Οι αμφιβολίες
Όπως είναι φυσικό οι καθυστερήσεις αυτές έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην αγορά, με διάφορους παρατηρητές να εκφράζουν και αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η Exin έχει πραγματικά τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αναλάβει την Εθνική Ασφαλιστική. Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην διαδικασία βέβαια σημειώνουν πως οι σύμβουλοι Goldman Sachs και  Morgan Stanley έχουν διαβεβαιώσει για την πληρότητα του φακέλου της Exin νομικά και οικονομικά.
Πηγές που γνωρίζουν τις βλέψεις των επενδυτών σημειώνουν πως η καθυστέρηση δεν έχει να κάνει με οικονομικά θέματα αλλά με γραφειοκρατικά που είχαν να κάνουν με το ποια εταιρεία του ομίλου της Exin θα προχωρούσε στην αγορά των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σημειώνεται ότι η Exin έχει παρουσία στην Ολλανδία (όπου εδρεύει και η holding εταιρεία), στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα καθώς κατέχει το 50% της AIG Hellas.
Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε ένα ακόμη όνομα ισχυρού επιχειρηματία ο οποίος θα συμμετάσχει στο επενδυτικό σχήμα των Κάλαμος-Κουδούνη-Φερφιλντ. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Δουζόγλου, έναν ομογενή επιχειρηματία που έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ξενοδοχείων και των ακινήτων. Το 2015 αγόρασε το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά και ακολούθησε το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο καθώς και ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.
Το μοναδικό που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι η τοποθέτηση δύο εκπροσώπων της Exin, του Πάρη Καράσου και του Γιάννη Σιάννη, ως παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι δύο τους παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του οργάνου χωρίς δικαίωμα ψήφου.
*Βασική Πηγή: Insider – Κ. Κετσιετζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας