Ναύαρχος Γκιουρντενίζ: «Είμαστε περιφερειακή δύναμη-Θα έχουμε σύγκρουση για τα 12 ν.μ.»

863
Ναύαρχος Γκιουρντενίζ

Στους ελληνικούς τηλεοπτικούς δέκτες , εμφανίστηκε ο απόστρατος ναύαρχος Τσεμ Γκιουρντενίζ, ο άνθρωπος που ανέπτυξε τον «στρατηγικό σχεδιασμό» του επεκτατικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας», η οποία όμως συνιστά…  έμπνευση του πρώην αντιναυάρχου και νυν καθηγητή, Τζιχάτ Γαϊτζί.

Όπως είπε ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. «Είναι αδύνατο η Τουρκία να δεχτεί μια τέτοια πραγματικότητα και αυτό θα είναι αιτία πολέμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά ο Γκιουρντενίζ για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωριά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Γκιουρντενίζ ερωτώμενος για την ελληνο-γαλλική συμφωνία εξαπέλυσε βέλη κατά της Γαλλίας και τη χαρακτήρισε… νταή: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η αγορά φρεγατών έγινε προκειμένου να εξισορροπήσουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις με το τουρκικό Ναυτικό.

Γιατί δύο μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζονται μία συμφωνία για να προστατεύσουν ο ένας το άλλο;

Αυτά τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν στρατιωτικά με διαμάχη. Η Γαλλία θα ήταν καλύτερο να συμπεριφερθεί σαν διαμεσολαβητής.

Η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια φέρεται  σαν νταης απέναντι στην Τουρκία από κάθε άποψη. Αυτό είναι απαράδεκτο Η Τουρκία δεν είναι μικρή χώρα είναι περιφερειακή δύναμη».

Όταν αναπόφευκτα ρωτήθηκε για το τουρκικό casus belli κατά της Ελλάδας, ο Γκιουρντενίζ ήταν… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε:

«Η συμβουλευτική απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης δίνει συμβουλευτικά την άδεια στην τουρκική κυβέρνηση, δεν είναι ακριβώς casus belli.

Σημαίνει ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα από τα 6 ναυτικά μίλια στα 10 ή στα 12 τότε η Βουλή δίνει όλη την εξουσία στην τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαραίτητα δραστικά μέτρα».

Παρόλα αυτά, στη συνέχεια εξέφρασε τις πραγματικές σκέψεις της Άγκυρας:

«Τα 12ν.μ. είναι για εμάς πολύ σημαντικό θέμα. Γιατί μας περιορίζουν, μας εγκλωβίζουν στη στεριά. Αν η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα σε αυτή την ιδέα, να λάβει αυτή την απόφαση, τότε θα προκαλέσει μια ατέλειωτη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα κάνουν ασκήσεις; Πως θα μπορούν να διασχίσουν το Αιγαίο, ή την Ανατολική Μεσόγειο; Πως τα τουρκικά εμπορικά πλοία θα μπορούν να περάσουν ελεύθερα στην περιοχή; Είναι αδύνατο η Τουρκία να δεχτεί μια τέτοια πραγματικότητα και αυτό θα είναι αιτία πολέμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας