Πακέτο σκληρών μέτρων – κυρώσεων εξήγγειλαν οι ΗΠΑ, που έχουν ως στόχο να πλήξουν την πολιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η οποία είναι η κατ’ εξοχήν δύναμη που αντιμάχεται αποτελεσματικά και σε στρατιωτικό επίπεδο το Ισραήλ και στηρίζει την ασφάλεια και ακεραιότητα του Λιβάνου, ενώ ταυτόχρονα είναι μία δύναμη που στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας ενάντια στους «τζιχαντιστές» και τις αμερικανικές επεμβάσεις σε αυτήν τη χώρα.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αν κατορθώσουν να περιορίσουν την ισχύ της Χεζμπολάχ, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τα επεκτατικά σχέδια του Ισραήλ στην περιοχή και τον πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές της να μείνουν ανυποχώρητοι ενώπιον των αμερικανικών κυρώσεων που στοχεύουν την σιιτική οργάνωση και να προετοιμαστούν για περαιτέρω πιέσεις.
Ο Σάγιεντ Χασάν Νασράλα δεσμεύτηκε επίσης να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Λίβανο προειδοποιώντας ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική κατάρρευση εάν δεν αντιμετωπίσει τις αλόγιστες δαπάνες.
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εμποδίσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ, με την επιβολή κυρώσεων, που αποφάσισε μεταξύ των άλλων μέτρων σε βάρος της Τεχεράνης, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ στο Ιράν, όπως επίσης σε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο και σε πέντε εταιρείες στην Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της των χωρών του Κόλπου ανακοίνωσαν επιπρόσθετες κυρώσεις εναντίον της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.
Ο Νασράλα χαρακτήρισε τις κυρώσεις «μέρος της μάχης» επισημαίνοντας ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ηγεσία της οργάνωσης αλλά θα μπορούσαν να βλάψουν τους υποστηρικτές της.
«Όταν εκείνοι (επιβάλλουν κυρώσεις) σε βάρος λιβανέζικων εταιρειών ή οργανισμών… φυσικά, αυτό είναι πολύ επιβλαβές και επομένως κανείς δεν πρέπει να το υποτιμήσει» τόνισε ο Νασράλα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε, και μεταδόθηκε στην τηλεόραση, με αφορμή την επέτειο της απόσυρσης του Ισραήλ από τα κατεχόμενα τμήματα του νότιου Λιβάνου το 2000.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου ευθύνεται όταν οι πολίτες πλήττονται από κυρώσεις και δεν πρέπει να γυρίζει την πλάτη σε αυτούς.