Νέο χαμηλό – ρεκόρ για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

1452
τούρκικη λίρα

Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποτιμήθηκε σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς η κατάσταση στη χώρα παραμένει αποσταθεροποιημένη στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Η λίρα υποχωρεί σήμερα σε ποσοστό 1,39%, στο επίπεδο των 3,5941 έναντι του δολαρίου, με τη σωρευτική υποτίμησή της στο τελευταίο 12μηνο να φθάνει το 19%.
Στο μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 8,53% τον περασμένο μήνα, πάνω από όλες τις εκτιμήσεις και περισσότερο από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες πέραν του στόχου της κεντρικής τράπεζας της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων – περιλαμβανομένων του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο – εντείνεται από τους αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια. Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο νυκτερινό κέντρο Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.
«Οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει σοβαρά την πληθωριστική απειλή», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura στο Λονδίνο, ο οποίος πρόβλεψε ότι η ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κάτω από τα 4 δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2017. «Έως ότου δούμε μία επιθετική πολιτική σύσφιγξης, όπως αυτή στις αρχές του 2015, η λίρα θα συνεχίσει να πωλείται με βάση κακές ειδήσεις, όπως η φοβερή τρομοκρατική επίθεση, ενώ δεν θα ανατιμάται όταν το κλίμα είναι πιο θετικό», πρόσθεσε το στέλεχος της Nomura.

Σε υψηλά 15ετίας το δολάριο 
Συνέχισε την ανοδική πορεία του το δολάριο αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια 15ετία με βάση τον δείκτη ICE.
Ο δείκτης δολαρίου του ICE, ο οποίος μετρά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών ανταγωνιστών, ενισχύθηκε 1,1% στις 103,3 μονάδες, ενώ σύμφωνα με την FactSet, τελευταία φορά που έφτασε τέτοια επίπεδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2002.
«Το ράλι του δολαρίου παίρνει ώθηση από τις μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών ότι η σχετικά ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο υπό την ηγεσία του Donald Trump ο οποίος αναμένεται να αυξήσει την ανάπτυξη μέσω της δημοσιονομικής τόνωσης και της απορύθμισης», δήλωσε ο Boris Schlossberg, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος Στρατηγικής Forex στην BK Asset Management.
Το ευρώ υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση στο $1,0386 από το $1,0477 το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.
Το γεν υποχώρησε επίσης, με το δολάριο να ενισχύεται στα ¥ 118,29 από τα ¥117,61 τη Δευτέρα.
Η βρετανική λίρα επίσης σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου στα $1,2270 σε σύγκριση με τα $1,2278 της Δευτέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας