Νέο στοπ για τα έργα στο αιολικό στην Ανδρο

510
Νέο στοπ για τα έργα στο αιολικό

Πρόκειται για την κατασκευή 5 ανεμογεννητριών στο Φραγκάκι της Ανδρου από την εταιρεία Greek Wind Power που διακόπτεται μέχρι τις 15 Ιουλίου

Επειτα από νέα αίτηση αναστολής εργασιών στο ΣτΕ και προσκόμιση στοιχείων, το Ε΄ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου διέταξε τη χρονική επέκταση της προσωρινής διακοπής των εργασιών κατασκευής του αιολικού σταθμού (ΑΣΠΗΕ) με 5 ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι της Ανδρου από την εταιρεία Greek Wind Power μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η πρώτη διαταγή του ΣτΕ, που είχε εκδοθεί στις 2 Φεβρουαρίου, όριζε τη διακοπή των εργασιών μέχρι τις 30 Μαΐου ώστε να προστατευτεί η αναπαραγωγή της ορνιθοπανίδας και συγκεκριμένα του σπιζαετού.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ στηρίχτηκε σε στοιχεία του Πρόγραμματος LIFE Bonelli east Med, που στοχεύει στην αντιμετώπιση και επίλυση των πιο κρίσιμων απειλών για τους πληθυσμούς του σπιζαετού στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώθηκε ενεργή φωλιά σπιζαετών στην περιοχή «Φραγκάκι» της Ζώνης Ειδικής Προστασίας της Ανδρου, όπου και ραδιομαρκαρίστηκαν από τις 17 Μαΐου δύο νεοσσοί.

Οι νεοσσοί στο Φραγκάκι έχουν πτερωθεί με επιτυχία, δηλαδή έχουν πραγματοποιήσει τις πρώτες τους πτήσεις, χρησιμοποιώντας συχνά τη θέση φωλιάσματος για διανυκτέρευση. Αναμένεται να παραμείνουν στη γενέθλια επικράτεια κατ’ ελάχιστο για επιπλέον 1-2 μήνες τελώντας υπό πλήρη διατροφική εξάρτηση από τα ενήλικα άτομα (γεννήτορες).

Η πιθανότερη επίπτωση της έναρξης των εργασιών κατασκευής του ΑΣΠΗΕ στο Φραγκάκι την 1η Ιουνίου και η συνέχισή τους έως σήμερα θα ήταν ο εκτοπισμός των ενήλικων ατόμων από την περιοχή, με συνέπεια τη λιμοκτονία των νεαρών ατόμων στη χειρότερη περίπτωση ή τη μειωμένη τροφοληψία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή διακοπή των εργασιών είχε προηγηθεί πολιτική παρέμβαση της διοίκησης του ΥΠΕΝ -και συγκεκριμένα του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Κώστα Δημόπουλου- καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της και κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, με την οποία επιχειρήθηκε να δοθεί το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας