Νέοι δασμοί από ΗΠΑ σε Κίνα. Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

1155
ΗΠΑ

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί από τις ΗΠΑ αυξάνουν στα 50 δις δολάρια την αξία των εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα, στα οποία επιβάλλονται δασμοί ύψους 25%

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθώς σε εφαρμογή τέθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί νέοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 25% σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινέζικα προϊόντα.

Όπως αναφέρεται οι δασμοί αυτοί επιβάλλονται σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας έτσι την αξία των κινέζικων προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί δασμοί ύψους 25% στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και ενώ ο πρόεδρος Trump έχει δώσει εντολή σε αρμόδιες επιτροπές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών σε νέα κινέζικα προϊόντα, αξίας 200 δις δολαρίων, το Πεκίνο ετοιμάζεται και αυτό με τη σειρά του να προχωρήσει σε αντίποινα, επιβάλλοντας και αυτό αντίστοιχους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικάνικα προϊόντα αξίας 16 δις δολαρίων.

Και όλα αυτά την ώρα που αντιπροσωπείες των δύο κρατών έχουν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την μεταξύ τους εμπορική κρίση και να μπει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ο οποίος απειλεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Reuters, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι για κάθε 100 δις δολάρια εισαγωγών, στα οποία μπαίνουν δασμοί, το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται κατά 0,5%, εκτιμώντας πως οι δασμοί αυτοί θα έχουν άμεσο αντίκτυπο της τάξης του 0,1% με 0,3% στην ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας και λίγο λιγότερο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Ωστόσο εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις από αυτήν την εμπορική διαμάχη θα είναι σοβαρότερες και για τις δύο οικονομίες από το 2019, καθώς και ότι θα υπάρξουν συνέπειες και σε άλλες χώρες και εταιρείες.

Πάντως, το στίγμα για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων είχε δώσει την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος είχε αναφέρει πως δεν περίμενε πολλά από αυτές τις συνομιλίες.

Μάλιστα αναφέρεται πως ο Trump είναι αποφασισμένος να διευρύνει κατά πολύ την επιβολή των δασμών ανεβάζοντας την αξία των κινέζικων προϊόντων, στα οποία επιβάλλονται δασμοί, ακόμα και πάνω από τα 500 δις δολάρια, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τις εξαγωγές προϊόντων των ΗΠΑ προς την Κίνα.

Για αυτό το λόγο υπογραμμίζεται πως είναι πιθανό το Πεκίνο να εξετάσει άλλες μορφές αντιποίνων, όπως για παράδειγμα να δυσχεράνει ιδιαίτερα τις συνθήκες λειτουργίας των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα ή να επιτρέψει στο γουάν να εξασθενήσει περαιτέρω προκειμένου να στηρίξει τις εξαγωγές της.

 

Κίνα για νέους δασμούς των ΗΠΑ: Εναντιωνόμαστε σθεναρά – Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αντίποινα

 

Η Κίνα σθεναρά αντιτίθεται στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε κινέζικα προϊόντα και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία αντίμετρα ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας λίγο μετά την επιβολή νέων δασμών ύψους 25% σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινέζικα προϊόντα αξίας 16 δις δολαρίων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ επιμένουν πεισματικά στο να επιβάλλουν δασμούς σε προϊόντα και ως εκ τούτου η Κίνα «είναι αναγκασμένη» να προχωρήσει σε αντίποινα.

«Παράλληλα για να προστατεύσουμε το ελεύθερο εμπόριο και τα πολυμερή συστήματα αλλά και για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας, η Κίνα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τους εν λόγω δασμούς» αναφέρει το υπ. Εμπορίου της Κίνας.

Σημειώνεται πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια αμερικάνικα προϊόντα, η Κίνα θα επιβάλλει δασμούς.

Ωστόσο, έχει διαμηνύσει πως οι δασμοί της θα αφορούσαν προϊόντα ίσης αξίας με τα κινέζικα προϊόντα που πλήττονται από τους δασμούς των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας