Νέοι/ες της ΛΑ.Ε. : Η νεολαία της κρίσης στην πρώτη γραμμή για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας

2208
νέοι λαε

Ο φετινός Νοέμβρης βρίσκει την κοινωνία χτυπημένη από μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που ήδη έχουν ψηφιστεί, αλλά και νομοθετημάτων εν αναμονή. Ο δημόσιος διάλογος, διεξάγεται σε μια συνεχή «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την καλύτερη διαχείριση-την πιστότερη εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ.
44 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» μπορεί να συνδεθεί με τη νεολαία της επισφάλειας, της μετανάστευσης και της ανεργίας, τη νεολαίας που αγωνίζεται για να ζήσει και να εργαστεί στον τόπο της. Οι διαρκείς αναδιαρθρώσεις κυρίως πλήττουν τους νέους εργαζόμενους, με το νόμο για την κατάργηση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων να επίκειται, αλλά και το νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο που έχει ψηφιστεί, και απορρυθμίζουν συνεχώς την αγορά εργασίας, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το αντίθετο. Η κατάσταση αυτή εγγράφεται βίαια και στην εκπαίδευση με το νόμο Γαβρόγλου που αναδιαρθρώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στοχεύοντας στην αναίρεση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, με ενδεικτικό το γεγονός ότι διακυβεύτηκε μέχρι και η δωρεάν παροχή συγγραμμάτων το φετινό εξάμηνο, ότι πολλά τμήματα κυρίως στα ΤΕΙ συγχωνεύονται και καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Κάποιεςκατ’ επίφαση δημοκρατικές ρυθμίσεις που το νομοσχέδιο υποτίθεται πως εμπεριέχει, στην ουσία επιτίθενται έμπρακτα στους φοιτητικούς συλλόγους, τις δομές και τις διαδικασίες τους. Στην ουσία του εμπεδώνει μια συνθήκη μειωμένων προσδοκιών, εντατικών σπουδών και πειθαρχίας ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο που θα αλλάξουν δραματικά τόσο το σχολείο όσο και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Επιπλέον, ο λαός και η νεολαία βρίσκονται μπροστά στην παρόξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής. Από την πρόθεση για ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας, έως την εκδικητική καταδίκη της Ηριάννας Β.Λ., αλλά και από την προσπάθεια να τεθεί ο «νόμος και η τάξη» ως κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα, προδιαγράφεται μία εικόνα εφαρμογής των αναδιαρθρωτικών πολιτικών με σιδηρά πυγμή απέναντι σε όσους αγωνίζονται.
Μέσα στη χώρα μας συνεχίζουν και γίνονται εμφανείς οι συνέπειες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί από τους πολέμους των ισχυρών, εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, γίνονται θύματα της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, διαμένουν στα κέντρα κράτησης που η κυβέρνηση έφτιαξε, εμποδίζονται να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Ένα χρόνο μετά την περσινή προκλητική επίσκεψη Ομπάμα  και μόλις λίγες εβδομάδες μετά επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, τους εναγκαλισμούς με τον Τραμπ και τη συμφωνία για την αγορά πολεμικού εξοπλισμού ύψους 2,4 δις., το αίτημα για τη ρήξη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στα θύματα του πολέμου, της φτώχειας και του ρατσισμού, αποκτούν αναβαθμισμένη σημασία και δίνουν νόημα στους αγώνες του σήμερα.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα. Η συνέχεια της ιστορικής μνήμης αποδεικνύει ότι η νεολαία και ο λαός μας ανέτρεψαν τους κυρίαρχους σχεδιασμούς και βγήκαν νικητές απέναντι σε σιδερόφραχτους μηχανισμούς. Η νεολαία της επισφάλειας και της κρίσης, πρέπει και σήμερα να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για έναν άλλο δρόμο, με δουλειά, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Ένας τέτοιος δρόμος είναι σήμερα εφικτός και μπορεί να επιβληθεί με τους αγώνες μας, κόντρα στα σχέδια και την αφήγηση των μνημονιακών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.
 
Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, συμπίπτει και με την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή επανάσταση, θυμίζοντάς μας τη συνέχεια των αγώνων των λαών ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Καλούμε τη νεολαία και όλους τους εργαζόμενους/ες να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις εορτασμού και μνήμης της εξέγερσης, και να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία στις 17 Νοεμβρίου.
 
Νέοι/ες της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας