Νέες προκλητικές δηλώσεις από Τουρκία-Erdogan, Akar, Cavusoglu απειλούν

840
ερντογάν
Η Ελλάδα εξέφρασε στην Τουρκία την έντονη δυσαρέσκεια της για την αύξηση των προσφυγικών ροών

Κόκκινο έχει χτυπήσει η τουρκική προκλητικότητα.

Εκτός από τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα με κάθε ευκαιρία απειλεί με πόλεμο και καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας.
Μέσα σε μία ημέρα, την Ελλάδα και την Κύπρο απείλησαν ο Τούρκος πρόεδρος (Recep Tayyip Erdogan), o υπουργός Άμυνας (Hulusi Akar) και ο υπουργός Εξωτερικών (Mevlut Cavusoglu), οι οποίοι θυμήθηκαν την Μικρασιατική Καταστροφή (ή Ημέρα Νίκης όπως την γιορτάζουν στην Τουρκία), την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και το προσφυγικό.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Οι απειλές Erdogan για τη μικρασιατική καταστροφή

Έτοιμος για… νέα μικρασιατική καταστροφή δήλωσε ο Erdogan.
«Το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο για το καλό της πατρίδας μας σήμερα, όπως το έκανε και χθες», ανέφερε στο μήνυμά του με αφορμή την 97η επέτειο από τη μικρασιατική καταστροφή.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «με την επική νίκη της 30ης Αυγούστου το Έθνος μας έσκισε το πουκάμισο της αιχμαλωσίας και διαμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία του όποιο και αν είναι το τίμημα. 
Η Μεγάλη Νίκη που ήταν προάγγελος του τελευταίου μας κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι το όνομα της εκ νέου ανόδου του Τουρκικού Έθνους που θέλησαν να διαγράψουν από την Ιστορία».

Ο Erdogan δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διεκδικήσεις της χώρας του εκτός συνόρων σε Συρία και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είπε, η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να χαλάσει τις παγίδες που στήνονται σήμερα στα βόρεια της Συρίας, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει «τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του Τουρκικού Έθνους και των Τουρκοκυπρίων».

Akar: Ό,τι έγινε το 1974 θα γίνει και τώρα, εάν χρειαστεί

Με ένα νέο 1974 απείλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.
«Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο. 
Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα» υποστήριξε ο Akar μιλώντας σε εκδήλωση για την προαγωγή στελεχών του στρατού σε ανώτερες βαθμίδες.

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησε για άλλη μια φορά να διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην Ανατ. Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο πως αδιαφορεί τόσο για τις κυρώσεις της ΕΕ όσο και για τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ που έχουν καταδικάσει ως παράνομη κάθε ενέργεια της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο.
Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς» είπε ο Akar, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.
«Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία.
Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας.
Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», τόνισε ο Akar.

Για νέο κύμα προσφύγων προειδοποίησε ο Cavusoglu 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, «προειδοποίησε» για νέο κύμα προσφύγων, με αφορμή την κρίση στη Συρία.
«Όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Assad στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων» υποστήριξε και «φωτογράφισε» τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Bashar al-Assad.

Στόχος του Cavusoglu είναι να ταρακουνήσει την Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία αλλά και τη Ρωσία για να πιέσει τον Assad να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό.

Μαζική άφιξη προσφύγων στη Λέσβο

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες (29/8/2019) αποβιβάστηκαν στη Λέσβο περισσότεροι από 500 πρόσφυγες.

Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες αφίξεις μετά την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης την διετία 2015-2016.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας και το διάβημα στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικού, Νίκου Δένδια.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη, Burak Ozugergin, για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον Ozugergin στις τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.

Δραματική η κατάσταση στην Μόρια – 1000 πρόσφυγες μεταφέρονται στην Νέα Καβάλα

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ προσπαθεί να αποσυμφορήσει την Μόρια και προχωρά στην μεταφορά 1000 προσφύγων στην Νέα Καβάλα.
Τα άτομα αυτά θα μεταφερθούν την ερχόμενη Τρίτη (3/9) στην Νέα Καβάλα με δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας είναι δραματική, καθώς φιλοξενούνται εκεί πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η χωρητικότητά της είναι 3.000.
Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου, έφτασαν μαζικά στην Σκάλα Συκαμιάς στην Λέσβο 546 πρόσφυγες.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται Λέσβο από την έξαρση της προσφυγικής κρίσης το 2015-16.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας