Νέες καταγγελίες για ασθενείς με αυτισμό σε άθλιες συνθήκες στο Δρομοκαΐτειο

1030

Μια ακόμα καταγγελία έρχεται από την ΠΟΕΔΗΝ για να ρίξει φως στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν ασθενείς στο Δρομοκαΐτειο.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων μετά την αποκάλυψη ότι αυτιστικό παιδί βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο δεμένο σε ένα κρεβάτι στο Δρομοκαΐτειο, επανέρχεται στο ίδιο θέμα αυτή τη φορά με δύο ακόμα περιστατικά.

Οι δύο ασθενείς πάσχουν από αυτισμό και βαριά νοητική στέρηση και μεταφέρθηκαν με εισαγγελική εντολή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», το οποίο -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- δεν διαθέτει κατάλληλο προσωπικό και υποδομή για τη νοσηλεία αυτής της κατηγορίας των ασθενών.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, για αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες». Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική μονάδα φιλοξενίας που θα παρέχει και θα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις φιλοξενίας τους. Παράλληλα χρειάζεται άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή, για τη φροντίδα , τη λειτουργία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων με αυτισμό, γεγονός που δεν υφίσταται στο υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου μας».

Δυστυχώς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι η πρώτη φορά που άτομα με αυτισμό «παρκάρονται» σε Ψυχιατρικές Κλινικές και Νοσοκομεία, λόγω τραγικών ελλείψεων σε δημόσιες δομές φιλοξενίας και φροντίδας για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

ΠΟΕΔΗΝ: Η μονάδα του «Δρομοκαΐτειου» δεν είναι ασφαλής για τους συγκεκριμένους ασθενείς

Οι συγκεκριμένοι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν με εισαγγελική εντολή από την Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» στο «Δρομοκαΐτειο», το οποίο, όμως, δεν μπορεί να τους παράσχει την απαιτούμενη νοσηλεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι δύο ασθενείς εισήχθησαν στο ΠΡΟΚΑΤ 2ΑΒ, μονάδα χρόνιων ασθενών και μέσης νοσηλείας, που αριθμεί 36 ασθενείς, όπου και οι περισσότεροι έχουν ψυχιατρική συμπτωματολογία. Η μονάδα αυτή δεν καθίσταται ασφαλής για τη νοσηλεία των δύο ασθενών, με αποτέλεσμα την επικινδυνότητα τόσο των ίδιων, όσο και των υπόλοιπων ασθενών αλλά και του προσωπικού».

Για την κάλυψη των αυξημένων ειδικών αναγκών των συγκεκριμένων ασθενών, το τμήμα ενισχύεται για 4-5 φορές το 24ωρο από άνδρες νοσηλευτές, «δανεικούς» από την κλινική οξέων περιστατικών, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένουν οι κλινικές αποδυναμωμένες από προσωπικό, να μην υφίσταται το όριο προσωπικού ασφαλείας και να παραμένει μια νοσηλεύτρια για 35-40 ασθενείς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται σε κάθε κλινική».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέριμνα για τη μεταφορά των δύο ασθενών με αυτισμό σε ειδική μονάδα, ώστε να υπάρξουν γι’ αυτούς συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας:

«Καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στην κοινωνία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον κάθε υπεύθυνο που δεν θα μεριμνήσει για τις ενέργειες φροντίδας και ασφάλειας των δυό ασθενών», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Καμία λύση για το αυτιστικό παιδί – Παραμένει δεμένο

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη φροντίδα του αυτιστικού παιδιού, που παραμένει δεμένο με ιμάντες σε κρεβάτι στο «Δρομοκαΐτειο», εδώ και ενάμιση χρόνο. Την περίπτωση του δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες με ανοιχτή επιστολή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι η ίδια η μητέρα του αυτιστικού παιδιού ήταν αυτή που τον παρακάλεσε να δημοσιοποιήσει το θέμα, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και το παιδί της να μεταφερθεί σε ειδικό ξενώνα για παιδιά με αυτισμό, ώστε να έχει καλύτερη ιατρική αντιμετώπιση από αυτή που του παρέχουν στο Δρομοκαΐτειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας