Νέες ενδείξεις ότι υπάρχουν βαθιά υπόγεια ύδατα στον Άρη

938
ενδείξεις

Στα μέσα του 2018 επιστήμονες συνεργάτες της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας είχαν ανιχνεύσει μια βαθιά υπόγεια λίμνη νερού κάτω από τους πάγους του νοτίου πόλου του Άρη.

Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν περισσότερες ενδείξεις για βαθιά υπόγεια ύδατα, τα οποία μάλιστα μπορεί περιοδικά να δημιουργούν και ρυάκια στην επιφάνεια του πλανήτη, σε μερικές περιοχές κοντά στον ισημερινό του.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, τα υπόγεια νερά πιθανώς υπάρχουν σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι μόνο κάτω από τους δύο πόλους του Άρη. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Εσάμ Εγκί, που χρηματοδοτήθηκαν από τη NASA και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», εκτιμούν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα ενεργό σύστημα υδάτων σε βάθος έως 750 μέτρων, από όπου κατά καιρούς νερό ανεβαίνει προς τα πάνω και κυλάει στην επιφάνεια μέσω ρωγμών σε μερικούς κρατήρες.

Οι επιστήμονες έκαναν υδρολογικές μελέτες σε μέρη της Γης που έχουν ομοιότητες με τον ‘Αρη και βρήκαν στη Σαχάρα και στην Αραβική Χερσόνησο τέτοια υπόγεια ύδατα που διαρρέουν στην επιφάνεια. Η ροή των υδάτων στον «κόκκινο πλανήτη» φαίνεται να διακρίνεται από εποχικότητα και να εμφανίζει διακυμάνσεις. Οι συγκεκριμένες αρειανές περιοχές θεωρούνται κατ’ εξοχήν υποψήφιες για αναζήτηση μορφών ζωής στο μέλλον.

Τα αρειανά υπόγεια ύδατα -εφόσον όντως υπάρχουν- αποτελούν, κατά τους επιστήμονες, την πιο πειστική ένδειξη για τις ομοιότητες ανάμεσα στη Γη και στον Άρη, καθώς και οι δύο πλανήτες πέρασαν από υγρές περιόδους, ώστε να δημιουργήσουν συστήματα υπόγειων υδάτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας