Νέες δυσκολίες για την T. May. Αντιδράσεις και ρευστότητα

1580
μέι

Πιέσεις από παντού δέχεται η Theresa May, ενώ προσπαθεί ακόμη να κλείσει συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), ώστε να μείνει στην εξουσία, έπειτα από την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας με το καταστροφικό για εκείνη αποτέλεσμα των εκλογών της Πέμπτης.
Ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπέστη ένα ακόμη φιάσκο- ανακοινώθηκε συμφωνία με το DUP, για να αναιρεθεί στη συνέχεια- υπάρχουν αναφορές πως γίνονται κινήσεις στους Συντηρητικούς για την «εκθρόνισή» της, την ώρα που ο Jeremy Corbyn επιμένει ότι μπορεί να γίνει εκείνος πρωθυπουργός.
Η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να ξεσπάσει σε χειρότερη στιγμή, καθώς η Βρετανία αναμένεται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit στις 19 Ιουνίου, σύμφωνα και με τη διαβεβαίωση της May στην Angela Merkel, σε επικοινωνία που είχαν.
«Η Theresa May είναι ”dead woman walking”», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών, στο BBC. Ο George Osborne χρησιμοποίησε τη φράση που λένε οι δεσμοφύλακες, για κάποιον θανατοποινίτη που οδηγείται στην εκτέλεση. «Το μόνο ερώτημα είναι για πόσο θα μείνει στην πτέρυγα των μελλοθάνατων», πρόσθεσε ο Osborne, τον οποίο είχε διώξει από την κυβέρνηση η May όταν ανέλαβε, μετά την παραίτηση του David Cameron. Παραδέχθηκε όμως ότι οι Τόρις είναι αναγκασμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία με το DUP, παρά τις διαφορετικές απόψεις των δύο κομμάτων για κοινωνικά ζητήματα. «Δεν έχουν επιλογή οι Τόρις προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία», σημείωσε.
Νωρίτερα, βουλευτές των Τόρις είχαν απειλήσει να αντιταχθούν σε έναν επίσημο κυβερνητικό συνασπισμό, επισημαίνοντας ως εστία των διαφωνιών τους τις θέσεις του DUP σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τις αμβλώσεις και την κλιματική αλλαγή. Σε μία πιο «χαλαρή» συμφωνία, οι δέκα βουλευτές του DUP θα υποστηρίζουν την πρωθυπουργό σε κρίσιμες ψηφοφορίες, αλλά χωρίς τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Το φιάσκο με την ανακοίνωση
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι η May και το DUP κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για την κοινοβουλευτική συνεργασία τους. Ομως, λίγο αργότερα, η πρωθυπουργός ταπεινώθηκε ξανά. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις είναι θετικές, αλλά θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα για τις λεπτομέρειες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Μετά από αυτό, το πρωθυπουργικό γραφείο αναγκάστηκε να αναιρέσει ουσιαστικά, βγάζοντας νέα ανακοίνωση τα ξημερώματα της Κυριακής, στην οποία ανέφερε ότι η May συζήτησε με το DUP για την οριστικοποίηση της συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι αυτή θα φέρει σταθερότητα.
Corbyn: Νέες εκλογές ακόμη και μέσα στο 2017
Από την πλευρά του, ο Jeremy Corbyn προέβλεψε ότι θα γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, ακόμη και μέσα στο 2017.
«Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκλογές αργότερα εντός του έτους ή στις αρχές του επόμενου και αυτό ίσως να είναι καλό επειδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια περίοδο μεγάλης αστάθειας», είπε ο ηγέτης των Εργατικών μιλώντας στο BBC. «Εχουμε πρόγραμμα, έχουμε στήριξη και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε σε άλλη μια προεκλογική εκστρατεία όσο γρήγορα και αν γίνει», πρόσθεσε.
Σε άλλες δηλώσεις του, στη Mirror, ανέφερε ότι μπορεί ακόμη να γίνει πρωθυπουργός. «Ακόμη είναι πιθανό. Απολύτως», τόνισε.
«Η Theresa May πήγε στο παλάτι. Επιχειρεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Θα καταψηφίσουμε – προφανώς – το κυβερνητικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια πιθανότητα απόρριψής του και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος», συμπλήρωσε.
Κινήσεις από τον Τζόνσον
Η κατάσταση δεν είναι καλή για την May ούτε στο κόμμα της όμως. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα ο Boris Johnson κάνει κινήσεις για την «εκθρόνιση» της πρωθυπουργού.
Η Mail έγραψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήδη ετοιμάζει τον εαυτό του για να γίνει ο διάδοχος της May. Όμως, ο ίδιος απάντησε στην εφημερίδα χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «σαχλαμάρες», μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι στηρίζει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.
Ο Johnson, σύμφωνα με συνεργάτες του, ξεκουράζεται στο Οξφορντσάιρ αυτό το σαββατοκύριακο. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι έχει δεχθεί πολλά μηνύματα πολιτικών, ανάμεσά τους και αρκετοί υπουργοί, που του ζητούν να σκεφτεί να διεκδικήσει την ηγεσία. Αλλά τους απάντησε καλώντας τους να δείξουν αφοσίωση στην πρωθυπουργό και προσθέτοντας ότι αυτό που του ζητούσαν θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση, γράφει ο Guardian.
Πάντως, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το DUP έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους Συντηρητικούς. Κάποιοι υπουργοί την κάλεσαν να μην κάνει κυβερνητικό συνασπισμό με το εν λόγω κόμμα, προκειμένου να συνεχίσουν να τη στηρίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας