Νέες απειλές για «θερμή απάντηση» κατά του ερευνητικού National-Geo από Άγκυρα

607
κατά του ερευνητικού National-Geo

Με έναρξη πυρών και «απάντηση επί του πεδίου της μάχης» προειδοποιεί η Άγκυρα την Αθήνα αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγει το γαλλικό ερευνητικό σκάφος National Geo το οποίος έχει μισθωθεί από την Ελλάδα για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης και ανατολικά της Κρήτης.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» την περιοχή ανατολικά των 6 μιλίων από την Κρήτη και απευθύνει προειδοποίηση προς «τρίτες χώρες» – εννοώντας την Γαλλία με «μέτρα» ενόψει των ερευνών που έχει προγραμματίσει η Κύπρος!

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει προειδοποιώντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα «στο πεδίο», συστήνοντας σε «τρίτες χώρες ότι δεν θα πρέπει να γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου , οι οποίες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες».

Δεύτερη επιθετική ανακοίνωση  από το τουρκικό ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρεται:

«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ΤΔΒΚ, ο συνιδιοκτήτης του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων.

Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προχώρησαν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. Η Ε/Κ Διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο.

Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο διπλωματικό κανάλι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων».

Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας