Νέες αντισυνταγματικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

1318
επικουρικών

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν και καταγγέλλουν αλλήλους για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο ένας καταργεί τους νόμους του άλλου εισάγοντας νέες ή και παλαιότερες ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Η ΝΔ έφερε πρώτη τέτοιες ρυθμίσεις το 2012 τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές το 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου κατάργησε τις ρυθμίσεις αυτές και έφερε άλλες οι οποίες κι’ αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2019.

Η ΝΔ τις κατάργησε με το νόμο Βρούτση επανέφερε όμως τις δικές της παρανομίες του 2012.

Το θέμα αυτό το αναδείξαμε μαζί και με διάφορα άλλα όταν ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση με άρθρο μας με τίτλο «μύθοι και πραγματικότητες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου». Πρόσφατα κυκλοφόρησε η εγκύκλιος του ασφαλιστικού Βρούτση (Φ80020/10553/Δ16.οικ.265/15-4-2020) με την οποία μπαίνουν σε εφαρμογή τα παραπάνω.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε επανυπολογισμό των συντάξεων που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Με το νόμο Βρούτση επανυπολογίζεται ένα μέρος των συντάξεων με ό,τι προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και ένα άλλο μέρος με παλαιότερες δικές τους ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να αυξήσει τις συντάξεις που έχουν υποστεί περικοπές και ταυτόχρονα επιχειρηματολογεί ότι είναι συνταγματικά ορθό, γιατί επανυπολογίζονται όλες και όχι μόνο κάποιες που είναι πάνω από το όριο των 1.300 ευρώ. Οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη μετά την 1/1/2015 συνεχίζουν να υπολογίζονται με το ίδιο σύστημα Κατρούγκαλου, δηλαδή, χωρίς καμία διαφορά. Οι συντάξεις που χορηγήθηκαν με αίτηση που έγινε μέχρι 31/12/2014 επανυπολογίζονται με βάση το τι ίσχυε στις 31/12/2014. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συντάξεις προ 31/12/2014 θα επανυπολογισθούν με βάση τις τότε διατάξεις στις οποίες ενυπήρχαν οι τότε μνημονιακές κρατήσεις των νόμων 4051/12 και 4093/12. Αφαιρούν, δηλαδή, την αντισυνταγματικότητα Κατρούγκαλου, εξισορροπούν όμως τις τυχόν αυξήσεις με τις δικές τους ρυθμίσεις για άλλου είδους κρατήσεις που είχαν φέρει το 2012 και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015. Οι μόνοι που ενδεχομένως θα δουν κάποια αύξηση είναι αυτοί στους οποίους, αυθαίρετα και κατά παράβαση ακόμη και του νόμου Κατρούγκαλου, έγιναν κρατήσεις ύψους 47% στις επικουρικές τους συντάξεις.

Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να σταματήσουν αυτά τα ανήθικα κόλπα και να δώσουν στους συνταξιούχους αυτά που δικαιούνται αντί να τους στέλνουν άλλη μια φορά στα δικαστήρια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας