Νέα τραπεζική βουτιά 6,5% εν όψει MSCI-635 μονάδες η αγορά

889
χρηματιστήριο

Με ισχυρές τραπεζικές απώλειες που ξεπέρασαν το 6,5%, ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε καθαρά πτωτικό έδαφος, καθώς ήδη από την αρχή της συνεδρίασης πήρε τον… κατήφορο, κλείνοντας μάλιστα κοντά στα χαμηλά ημέρας, στις 635,20 μονάδες με πτώση 1,28%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 55,8 εκατ. ευρώ, με τα 34 εξ αυτών να αφορούν το πακέτο στο Υγεία, μετά και τη δημόσια πρόταση του Hellenic Healthcare για το 100% της εταιρείας.

Η αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς της διεθνούς πτώσης, καθώς Wall Street και Ευρώπη καταγράφουν ισχυρές απώλειες εν μέσω εμπορικού πολέμου, Brexit-Ιταλίας και του ισχυρού δολαρίου λόγω Fed, με την αμερικανική αγορά να βαδίζει σε επίπεδα διόρθωσης, όπως και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το 10ετές ομόλογο επιδεινώθηκε στο 4,413% και το ιταλικό στο 3,4321%.

Το κλίμα στην εγχώρια αγορά είναι γενικότερα αρνητικό μετά και την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie, με το QCM να προειδοποιεί πως θα αποκαλύψει σύντομα και νέα απάτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αφορά ελληνική εταιρεία και πάλι.

Τέλος, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στην ανακοίνωση της Morgan Stanley για τις κρίσιμες εξαμηνιαίες αλλαγές του δείκτη MSCI το βράδυ της Τρίτης, που θα κρίνει αν οι ελληνικές τράπεζες θα «πέσουν» κατηγορία λόγω κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα αναμένονται και αποτελέσματα εννεαμήνου εταιρειών, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων που μπορούν να επηρεάσουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Πίσω στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,49%, στις 1.674,92 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.026,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,58% στις 494,72 μονάδες.

Η Πειραιώς και πάλι στο επίκεντρο λόγω MSCI, καταγράφοντας απώλειες 6,59%, με την Eurobank και την Εθνική να ολοκληρώνουν με -5,56% και -5,16% αντίστοιχα. Απώλειες 3,45% σημείωσε η Βιοχαλκο, η Alpha Bank έκλεισε στο –3,36%, ενώ ΟΤΕ και Φουρλής ολοκλήρωσαν με πτώση 2,40% και 2,73% αντίστοιχα. Άνω του 1% η πτώση σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΕΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Τιτάν έκλεισε με κέρδη 1,34%, ενώ Motor Oil, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ έκλεισε με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ και Aegean.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας