Νέα τουρκική πρόκληση: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

1367
ανατολική

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Εκφράζοντας τη θέση της Άγκυρας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την Λευκωσία είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

Eπισήμανε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει oι παράνομες – όπως τις αποκαλεί – αξιώσεις της Κύπρου στην Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να παίρνουν θέση τρίτοι ούτε να συμπεριφέρονται σαν δικαστήριο» σε ζητήματα θαλάσσιων συνόρων.

Tέλος, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν συμπεριλάβει το ψευδροκράτος στις αποφάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην δυτική ακτή της Κύπρου ή δεν σταματήσει εντελώς τις γεωτρήσεις, τότε η παρουσία των τουρκικών πλοίων και γεοτρυπάνων στην περιοχή θα συνεχιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας