Νέα συγκέντρωση σήμερα κατά του πλειστηριασμού της ΒΙΟΜΕ

892
νέα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, στις 9 το πρωί, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, οι εργάτες και το Σωματείο της ΒΙΟΜΕ και αλληλέγγυοι του αγώνα τους, στο πλαίσιο του νέου πλειστηριασμού που θα επιχειρηθεί να γίνει για τα οικόπεδα που στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ.

 

Όπως σημειώνουν οι εργάτες, «με μειωμένη τιμή εκκίνησης αυξάνεται ο κίνδυνος να καταδικαστεί το εργοστάσιο να γίνει μπάζα και παλιοσίδερα» (σ.σ.: έχουν προγραμματιστεί άλλοι δύο: στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 24 Οκτωβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός (4ος γύρος προσπάθειας υφαρπαγής του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου από τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ), αλλά ωστόσο κηρύχθηκε άγονος από το δικαστήριο. Την ώρα του πλειστηριασμού, στην Αθήνα και στο υπουργείο Εργασίας, οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας να εξαιρεθούν τα οικόπεδα του εργοστασίου από τους πλειστηριασμούς.

Στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει εδώ και 6 χρόνια κάτι το οποίο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα: το εργοστάσιο λειτουργεί χωρίς αφεντικά, με εργατική αυτοδιαχείριση.

Το εργοστάσιο αποτελούσε θυγατρική της εταιρείας Φίλκεραμ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Το 2011 η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση και προχώρησε σε παύση πληρωμών. Οι εργαζόμενοι, ενώ ήταν ήδη απλήρωτοι αρκετούς μήνες, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τελικά, μέσω της γενικής τους συνέλευσης αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη του εργοστασίου, καταλαμβάνοντάς το και ξεκινώντας τη λειτουργία του το 2013, παράγοντας φυσικά και οικολογικά προϊόντα γενικού καθαρισμού.

Η ΒΙΟΜΕ από τότε λειτουργεί με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου, τόσο των παραγωγικών όσο των διοικητικών δομών της. Βασική και κεντρική αρχή λειτουργίας της είναι η ισοτιμία στη συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων, η οριζοντιότητα και η άμεση δημοκρατία. Ανώτατο όργανο αποτελεί η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, καθένας έχει ίσο δικαίωμα ψήφου και ίσο μεροκάματο και η παραγωγή είναι προσανατολισμένη στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους.

Στον χώρο του εργοστασίου λειτουργεί επίσης το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟΜΕ, μία αυτοδιαχειριζόμενη δομή φροντίδας υγείας,που με ένα ολιστικό και συνθετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας προσεγγίζει τα ζητήματα υγείας των εργαζόμενων μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Επιπλέον, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ συσπειρώνει ανθρώπους της κοινωνίας που θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας