Νέα πρόκληση Άγκυρας: Δεσμεύει το Καστελόριζο για άσκηση με πραγματικά πυρά

827
Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλητικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο η Άγκυρα, μια μόλις ημέρα μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου Αθήνα και Λευκωσία πίεσαν για επιβολή κυρώσεων.

Μετά την επιλογή της Τουρκίας να προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κίνηση η οποία αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αγκυρα δεσμεύει θαλάσσια έκταση στην περιοχή του Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Ειδικότερα, μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας, εξέδωσε Navtex σύμφωνα με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια των νησιών της Μεγίστης προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η υπ’ αρίθμ. 619 Navtex εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της Άγκυρας να αυξήσει τις πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εβδομάδα μετά την οδηγία προς ναυτιλλομένους με την οποία ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τον «Πορθητή».

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih ετοιμάζεται για υποθαλάσσια γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Με την Κύπρο και την Ελλάδα να πιέζουν για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία έληξε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Ρουμανία, στον απόηχο των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ανάπτυξης δέκα τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργούν ζώνη ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίο Barbaros και το γεωτρύπανο Πορθητής.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε εκ νέου λόγο για «δεύτερη εισβολή εναντίον της Κύπρου» αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας και με δηλώσεις του επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα είτε στην έκτακτη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου είτε στην τακτική του Ιουνίου.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έλεγαν πάντως μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής ότι οριστικές αποφάσεις για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία θα ληφθούν στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία». Επαφές φαίνεται πως έγιναν τόσο από την πλευρά του Κύπριου Προέδρου όσο και από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία για τα επόμενα βήματα και ήταν θετικοί», ενώ δήλωναν χαρακτηριστικά πως «το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι» ανέφερε ελληνική διπλωματική πηγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας