Νέα προειδοποίηση Ταλιμπάν: Να φύγει η Τουρκία από το Αφγανιστάν

791
Νέα προειδοποίηση Ταλιμπάν

Ο Suhail Shaheen, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 29 Φεβρουαρίου 2020, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

“Η Τουρκία είναι μια μεγάλη μουσουλμανική χώρα και το Αφγανιστάν έχει ιστορικές σχέσεις μαζί της και ελπίζουμε να έχουμε ισχυρές και θετικές σχέσεις μαζί της μετά το σχηματισμό της νέας ισλαμικής κυβέρνησης στη χώρα μας στο μέλλον”, είπε, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στα όνειρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για έλεγχο και δημιουργία ζώνης επιρροής στο Αφγανιστάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Τουρκίας και του Αφγανιστάν πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση στην Αττάλεια στα τέλη Ιουνίου, όπου εξέδωσαν κοινή δήλωση στο τέλος της συνάντησης.

Οι τρεις χώρες θα συμβάλουν στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Η προσφορά της Τουρκίας να εξασφαλίσει τον έλεγχο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, αργότερα φέτος, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως απόπειρα της Άγκυρας να κερδίσει πόντους εύνοιας απέναντι στην Ουάσινγκτον, αλλά, μια τέτοια αποστολή είναι γεμάτη με κινδύνους και αβεβαιότητες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε το ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τους ενώπιος ενωπίω συνάντηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. “Εάν δεν θέλουν να φύγουμε από το Αφγανιστάν, εάν θέλουν κάποια [τουρκική] υποστήριξη εκεί, τότε η διπλωματική και οικονομική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι σημαντική“, είπε. “Είπα στον [Μπάιντεν] για την ιδέα μας να συνεργαστούμε με το Πακιστάν και την Ουγγαρία. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει συναίνεση. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό”, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας