Νέα πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Πάει σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

774
Πάει σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

Ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής ανακοίνωσε τη διάλυσή της καθώς τα δύο κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Ισραήλ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, αφού η Κνεσέτ απέτυχε τα μεσάνυχτα της Τρίτης να ανταποκριθεί στην προθεσμία έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού και ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής ανακοίνωσε αυτομάτως τη διάλυσή της.

Λαϊκή οργή

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, Η κυβέρνηση συνεργασίας του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του κόμματος Μπλε και Λευκό του υπουργού Αμύνης στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις τέταρτες κοινοβουλευτικές εκλογές του Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια ξεκινά με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να βρίσκεται αντιμέτωπος με λαϊκή οργή για τον χειρισμό της πανδημίας του νέου κοροναϊού ενώ η ποινική διαδικασία σε βάρος του για τρεις υποθέσεις διαφθοράς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημαντική αλλαγή

Οι εκλογές, σύμφωνα με τον Guardian, θα οδηγήσουν σε σημαντική αλλαγή στην ίδια τη δομή των ισραηλινών πολιτικών κομμάτων, που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες του Νετανιάχου να επανεκλεγεί.

Σημαντική φιγούρα στο κόμμα του, το Λικούντ, ο Γυδεών Σαάρ, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο πρώην προστατευόμενος του Νετανιάχου έχει μετατραπεί σε εχθρό του, έχοντας ήδη αποπειραθεί στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να τον εκθρονίσει από τη θέση του ηγέτη του κόμματος.

Αφού αυτή η κίνηση απέτυχε, συγκρότησε το δικό του κόμμα, τη «Νέα Ελπίδα», το οποίο αναμένεται να αποσπάσει τις ψήφους απογοητευμένων ψηφοφόρων του Λικούντ.

Το κόμμα-μπαλόνι

Ο Γκαντζ κινδυνεύει επίσης να χάσει το χρίσμα του κόμματός του, μόλις δύο χρόνια μετά την εμπλοκή του με την πολιτική, καθώς πολλοί βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν εναντίον του το βράδυ της Δευτέρας.

Γράφοντας στην τοπική εφημερίδα Hayom, ο Μάτι Τούχφελντ είπε ότι ο Γκαντζ «κατά πάσα πιθανότητα» έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματός του, το οποίο αποτελείται από πολιτικούς που έχουν ενωθεί κυρίως για να κάνουν αντιπολίτευση στον Νετανιάχου.

«Οταν ανακοινωθούν επίσημα εκλογές, εκτιμώ ότι αναπόφευκτα το κόμμα θα αποσυντεθεί. Οπως συμβαίνει σε κάθε κόμμα-μπαλόνι, η μοίρα του κόμματος Μπλε και Λευκό είναι να σκάσει» τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας