Νέα πανελλαδική στάση εργασίας στη ΜΚΟ PRAKSIS | Παρασκευή 6 Ιούλη

1688
στάση

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) καλεί σε στάση εργασίας την Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018, από τις 2μμ έως τις 5μμ, σε όλες τις δομές που λειτουργούν από τη ΜΚΟ PRAKSIS πανελλαδικά.

Στα μέσα του Μαΐου του 2018, εργαζόμενοι/-ες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια του προγράμματος “Accommodation and Services to Asylum Seekers in Greece” υπέγραψαν και υπέβαλλαν επιστολή στη Διοίκηση της PRAKSIS, μέσω της οποίας ρωτούσαν τι πρόκειται να γίνει με τις ολιγόμηνες συμβάσεις τους, οι οποίες και θα έληγαν στις 30 Ιουνίου 2018. Λίγο μετά την υποβολή της επιστολής, ξεκίνησε ένα κύμα στοχοποίησης πολλών από τους/τις εργαζόμενους/-εςου υπέγραψαν την επιστολή, μέσα από την αυθαίρετη αξιόλογησή τους, την επιβάρυνσή τους με έξτρα φόρτο εργασίας, αλλά και καθημερινές εκδικητικές συμπεριφορές. Αποκορύφωμα της στοχοποίησης αυτής αποτελεί η απόλυση ενός – επί 20 μηνών – εργαζόμενου που είχε συνυπογράψει την επιστολή, ο οποίος ενημερώθηκε για τη «μη ανανέωση» της σύμβασής του δυο ημέρες πριν τη λήξη της. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η απόλυση του συναδέλφου είναι εκδικητική, προς παραδειγματισμό όσων αντιδρούν, και ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει πάγια η ΜΚΟ τις διεκδικήσεις στο εσωτερικό της.

Την ίδια ώρα που εργαζόμενοι/-ες των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS παραμένουν απλήρωτοι/-ες (από το Φεβρουάριο του 2018 τους καταβάλλονται μόνο έναντι), που στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι/-ες της PRAKSIS ζουν καθημερινά σε επισφαλές καθεστώς, ο συνάδελφος απολύεται εν μία νυκτί εκδικητικά, λόγω της επιθυμίας του να ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό του μέλλον, παρά το γεγονός πως πολύ πρόσφατα, το δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενη τηςPRAKSIS, θεωρώντας την απόλυσή της άκυρη, αφού αναγνώρισε πως η συναδέλφισσα συνδέεται με την ΜΚΟ με εξαρτημένη εργασία και σύμβαση αορίστου χρόνου.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό των γενικότερων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στην PRAKSIS αλλά και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις γενικότερα: απλήρωτες υπερωρίες (ακόμα και τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα), καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, «μπλοκάκι» αντί για ασφάλιση, αναγκαστικός «εθελοντισμός», αναλωσιμότητα που επιβάλλουν οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, ψυχολογικοί, ηθικοί εκβιασμοί στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης «φιλανθρωπίας» και απολύσεις εν μία νυκτί. Οι συστηματικές και σφοδρές καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της «κοινωνικής προσφοράς», μεταφέροντας το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων.

Έπειτα και από την δεύτερη σημερινή στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ με την ίδια δυναμική εργαζομένων, το ξεκάθαρο αίτημα τους για την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου δεν ικανοποιήθηκε.

Δηλώνουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΜΚΟ PRAKSIS και στηρίζουμε τη διεκδίκησή τους για την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου καλώντας εκ νέου σε στάση εργασίας την Παρασκευη 6 Ιουλίου.

Καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες της ΜΚΟ PRAKSIS να συμμετάσχουν μαζικά στην στάση εργασίας και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ (Στουρνάρη 57) στις 14:00μμ.

Καλούμε τη διοίκηση της ΜΚΟ PRAKSIS να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της απόλυσης και να σταματήσει την στοχοποίηση των εργαζόμενων.

Επισημαίνουμε ότι το ΣΒΕΜΚΟ αποτελεί κλαδικό, πανελλαδικό πρωτοβάθμιο σωματείο και ως εκ τούτου στην στάση εργασίας έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι και όλες οι εργαζόμενοι/ες στις δομές της ΜΚΟ PRAKSIS, μέλη του σωματείου και μη. Η συμμετοχή σε προκηρυγμένη στάση εργασίας, και εν γένει οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, προστατεύονται από τον νόμο και τυχόν εκδικητικότητα του εκάστοτε εργοδότη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας