Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες. Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους

1462
αγρότες

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκη-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, απέκλεισαν και πάλι τη Δευτέρα, από τις 11:00 έως τις 14:30, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, τους που έλαβαν και σήμερα αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ έδωσαν ραντεβού για την Τρίτη στις 10:00 στο ίδιο σημείο, εκεί όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25 Ιανουαρίου.
Στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των συγκεντρωμένων, που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.
Σε συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και στα δύο ρεύματα, προχωρούν για μία ώρα το μεσημέρι (13.00) αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή από τις 23 Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκινούν από τα σημεία όπου συγκεντρώνονταν τις προηγούμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, ώστε, όπως αποφασίστηκε νωρίς το πρωί σε σύσκεψή τους, να κατευθυνθούν στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στα πράσινα φανάρια, όπου αναμένονται και αγρότες από τη Γαλάτιστα.
«Την Τρίτη, από τις 11 το πρωί θα προχωρήσουμε σε καθολικό αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα, μέχρι να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, ενισχύεται συνεχώς το μπλόκο που έχουν στήσει από τις 28 Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας 1,5 χιλιόμετρο πριν το τελωνείο των Ευζώνων και ένα χλμ προ του κόμβου της Ειδομένης. Λίγο μετά τις 14.30 έφτασαν στο σημείο με τα τρακτέρ αγρότες από τα Γιαννιτσά και τη Χαλκηδόνα, ενώ αναμένονται και συνάδελφοί τους από το Κιλκίς.
Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων «είναι κλειστή από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στη μέση του οδοστρώματος, προκειμένου να μας αποτρέψουν από την κατεύθυνσή μας στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Σύγκρος, που σημείωσε: «Εμείς δεν θέλουμε να πάμε στο τελωνείο, αλλά να στήσουμε μπλόκο στον κόμβο της Ειδομένης».
Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη κορυφώνεται η προσπάθεια που επιχειρείται από αγρότες και κτηνοτρόφους στους Ευζώνους, με την άφιξη στο σημείο και επιπλέον συναδέλφων τους από Αίγιο και Νησέλι Αλεξάνδρειας.
Και στη δυτική Μακεδονία, την ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων ξεκινούν από σήμερα έως και την Πέμπτη 2/2 οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών.
Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να στηθεί το αγροτικό μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Επίσης, εντός της ημέρας, αναμένεται οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, να στήσουν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Σήμερα, μετά τις 12:00 στήνεται και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».

Στο μέτωπο των Τεμπών

Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη.
Ήδη, από χθες Κυριακή τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.
Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αύριο στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας