Νέα μήνυση κατά Δούρου κ.ά. για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου

989
δούρου

Νέα μήνυση κατά των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κι αυτή τη φορά από 15 συγγενείς 6 θυμάτων.

Με αυτή στρέφονται κατά της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Γιάννη Καπάκη, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνού, των αρμόδιων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ. και των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για τις περιοχές της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Όπως αναφέρουν στη μήνυση, «οι άνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι, τόσο απο την περιφέρεια και τους δήμους, όσο και απο την πυροσβεστική και την αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά τον νόμο αρμόδιους και υπεύθυνους, κι αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία».

Υποστηρίζουν ότι «δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από τον Νόμο 3013/2002 και τον “Ξενοκράτη”, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν στις 16:30 εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξή της».

Οι μηνυτές επισημαίνουν ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, ότι την επόμενη μέρα υπήρχε μεγαλος κίνδυνος πυρκαγιάς και ότι την προηγούμενη μέρα δεν συνεκλήθησαν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια συντονιστικά όργανα για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς.

Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν ότι «μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών, βρήκαν τραγικό θάνατο-πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Στη μήνυσή τους στρέφονται και κατά της γ.γ πολιτικής προστασίας και της περιφέρειας Αττικής, που «υποτίμησαν και υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και γι’ αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός».

Τα αδικήματα που τους αποδίδουν είναι αυτά της έκθεσης κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 15 συγγενών, Αντώνης Φούσας, δήλωσε ότι «είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τι τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής, για να φανεί αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας