Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο, -4%, με τράπεζες στο -10%

942
χρηματιστήριο

Με τον χειρότερο τρόπο άρχισε τον μήνα και το τρίμηνο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μην μπορώντας να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, έκλεισε με σημαντικές απώλειες και πάλι κάτω από τις 540 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Νέα βουτιά με τις τράπεζες στο -10%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,07%, στις 1.300,75 μονάδες, ενώ στο -2,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 728,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,25% στις 321,90 μονάδες.

Μετά τις μέρες… αντίστασης στον κορονοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ τελικά παραδέχτηκε ότι τις ΗΠΑ τις περιμένουν δύο “οδυνηρές εβδομάδες”, προκαλώντας ένα νέο κύμα ισχυρής πτώσης σε όλες σχεδόν τις αγορές του πλανήτη. Και σε αυτή την παραδοχή για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεν μπορούσε να μην υποκύψει και το ΧΑ, το οποίο επηρεάστηκε από το διεθνές risk off που πυροδοτήθηκε εκ νέου.

Και σήμερα είχαμε μία ακόμη απόδειξη για το πόσο εύθραυστη είναι η ελληνική (και όχι μόνο) αγορά, η οποία δεν μπορεί να αποκτήσει βηματισμό για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών του πρώτου τριμήνου. Ενός τριμήνου που την έφερε στην τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, με το -39,09% που κατέγραψε, την ώρα μάλιστα που τα σημάδια της τρέχουσας κρίσης άρχισαν να αποτυπώνονται σε αυτήν από τον δεύτερο μήνα του έτους.

Και όλα αυτά την ώρα που η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εξακολουθούν να κρατούν παγωμένη την οικονομία. Πολλές παραγωγικές μονάδες βρίσκονται υπό αναστολή, ενώ ο τουρισμός πιθανόν να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν του. Μάλιστα εγχώριοι αναλυτές συμφωνούν ότι η “σκόνη” της πανδημίας έχει θολώσει σημαντικά το τοπίο στην ελληνική αγορά, η οποία αν και εμφανίζει σημαντικές ευκαιρίες, αυτές χάνονται μέσα στην αβεβαιότητα. Εάν εξαιρεθούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, η παρουσία των αγοραστών είναι πολύ αδύναμη, με αποτέλεσμα η αγορά να διαμορφώνεται από τους βραχυπρόθεσμους, οι οποίοι βλέπουν τις επιλογές τους στο πλαίσιο των ημερήσιων διακυμάνσεων.

Βέβαια, η Ελλάδα, κατά την UBS, μπορεί να μετριάσει το σοκ της πανδημίας στην οικονομία της σε κάποιο βαθμό μέσω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που διατηρεί, αλλά οι αξιολογήσεις της από τους οίκους είναι πιθανό να παραμείνουν στη ζώνη του “BB” και κάτω από το investment grade. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ένταξη της χώρα στο έκτακτο QE “θωρακίζει” το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και έτσι δεν… ενοχλεί στην τρέχουσα φάση, το γεγονός ότι απομακρύνεται το ορόσημο της “επενδυτικής βαθμίδας”.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε Alpha Bank και Εθνική έφτασαν το 11,41% και 10,57% αντίστοιχα, με την Πειραιώς και τη Eurobank να κλείνουν στο -9,76% και -9,16%. Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να παραμένει εγκλωβισμένος στην αβεβαιότητα, παρά τα όποια σημάδια έδειξε το προηγούμενο δεκαήμερο για αλλαγή του κλίματος, επιβεβαιώνοντας σήμερα ότι παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών. Βέβαια, αξιοσημείωτο είναι ότι η μετοχή της Attica Bank, είχε και σήμερα τις μικρότερες απώλειες (-5,60%), όπως έγινε και τον Μάρτιο, όταν και η πτώση της έφτασε το 19,41%, γεγονός που συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτο όγκο συναλλαγών. Την ίδια ακριβώς περίοδο, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, ήταν μεγαλύτερες, καθώς ανήλθαν σε 27,15%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, την τραπεζική βουτιά ακολούθησαν ο ΟΠΑΠ και η Βιοχάλκο, οι οποίες έκλεισαν στο -7,65% και -7,06%, με τον Ελλάκτωρ να ολοκληρώνει με απώλειες 6,46% και τη ΓΕΚ Τέρνα με απώλειες 5,91%.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΔΕΗ, άνω του 3% σε Φουρλή και ΑΔΜΗΕ, και άνω του 2% σε Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη και Jumbo. Η πτώση σε Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. Μόνο η Aegean με το +0,48% και η Coca Cola με το +0,63% έκλεισαν θετικά στον FTSE 25.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας