Μύλος γύρω από Κύπρο: Πέντε γεωτρύπανα ψάχνουν κοιτάσματα γύρω της!

1164
Κύπρο
Το γεγονός ότι αυτό το διάστημα επιχειρούν ταυτόχρονα πέντε γεωτρύπανα γύρω από την Κύπρο, για λογαριασμό τεσσάρων διαφορετικών χωρών, δείχνει τον εξαιρετικό ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο που αποκτά η νοτιοανατολική Μεσόγειος και η ίδιά μας η χώρα.

Εκτός από τη γεώτρηση στη «Δελφίνη» που ξεκινά αυτές τις ώρες για λογαριασμό της Κύπρου, γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου, όπως και στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, όπως και δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα, που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες. Ακόμα μια αναμένεται να ξεκινήσει με γεωτρύπανο-αδελφό του Stena Icemax τις επόμενες εβδομάδες, επίσης για το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, χθες η Τουρκία, προφανώς και σε αντίδραση στην πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, ανακοίνωσε για αύριο ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού δυτικά της Πάφου. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της Navtex, με την οποία ενημερώνει τους ναυλωμένους ότι οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχή ευθύνης της Κύπρου χωρίς συνεννόηση με τη Δημοκρατία, έτσι που δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας για τη ναυσιπλοΐα. Η Τουρκία απάντησε ότι η κυπριακή Navtex εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή και δεν ισχύει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για τη γεώτρηση προχωρά κανονικά και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα πρώτα στάδια της γεώτρησης, με τρία σκάφη υποστήριξης να βρίσκονται κοντά στο γεωτρύπανο, ενώ προχωρά και η μεταφορά στελεχών που θα επανδρώσουν το γεωτρύπανο για την έναρξή της με δύο πρωινές πτήσεις ελικοπτέρων και μία απογευματινή.

ΧΑΡΤΗΣ
  1. Το σημείο όπου ξεκινά τη γεώτρηση το Stena Icemax στον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10.
  2. Το σημείο όπου πραγματοποιεί την κατά σειρά γεώτρηση επί του κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου το Saipem 10000.
  3. To σημείο όπου πραγματοποιεί πρόσθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» το γεωτρύπανο Ensco DS7.
  4. Το σημείο όπου ξεκίνησε τη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο Fatih.
  5. Το σημείο όπου ξεκινά αυτές τις μέρες η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας στις νότιες ακτές της στον κόλπο της Μερσίνας, σε αβαθή ύδατα με το νορβηγικό γεωτρύπανο-πλατφόρμα ROWAN NORWAY.
  6. Η περιοχή που «δέσμευσε» με παράτυπη Navtex η Τουρκία όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».
  7. Περιοχή που δέσμευσε με νέα παράτυπη Navtex η Τουρκία χθες για ναυτικές ασκήσεις.
  8. Η περιοχή όπου μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα διεξάγεται πολυεθνική ναυτική άσκηση υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  9. Η ζώνη που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για πτήσεις των ελικοπτέρων υποστήριξης της γεώτρησης στο «Δελφίνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας