Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ «πάτησαν» τα Αγραφα

1451
ανεμογεννήτριες
Με μόνο «εφόδιο» την άδεια του δασάρχη Καρπενησίου, δύο εταιρείες επιχειρούν να ανεβάσουν μηχανήματα στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου -υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και να ξεκινήσουν εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, παρακάμπτοντας απόφαση του ΣτΕ και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις κατοίκων, αιρετών και φορέων.
Τι λένε (και τι κρύβουν) για τις εξελίξεις οι εταιρείες Ανεμοδομική ΑΕΕ και Πουνέντης ΑΕΕ και τι απαντούν ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της εγκατάστασης των δύο πρώτων βιομηχανικών πάρκων στα Άγραφα. Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, συλλόγων και των δημάρχων της περιοχής, την περασμένη εβδομάδα κατασκευάστριες εταιρείες των έργων ανέβασαν μηχανήματα συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και σεκιουριτάδων.

Την κερκόπορτα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών άνοιξε ο δασάρχης Καρπενησίου με άδεια που εξέδωσε, την οποία επικαλούνται οι εταιρείες, ωστόσο πρόκειται για παράνομη αδειοδότηση, που αψηφά προκλητικά όρο που θέτει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και άρα η έναρξη εργασιών είναι παράνομη.

Από την πλευρά τους, οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Ελλάκτωρ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι ενώ οι κινήσεις τους είναι καθ’ όλα νόμιμες, δυσφημούνται για ακατανόητους λόγους.

Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί άνθρωποι των εταιρειών Ανεμοδομική ΑΕΕ και Πουνέντης ΑΕΕ, που επιχειρούν την κατασκευή των δύο πρώτων αιολικών σταθμών στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου -συνολικά περιλαμβάνουν 40 ανεμογεννήτριες (σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα)-, επιχειρώντας να εξαγοράσουν εκτάσεις κτηνοτρόφων, αυτό που συμβαίνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες εκεί ψηλά στα Άγραφα αγγίζει τα όρια του σουρεαλιστικού.

Αστυνομοκρατία

Προκειμένου να προωθηθούν τρία λαστιχοφόρα μηχανήματα ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας, ώστε να ξεκινήσουν τις εργασίες κοντά στον αυχένα της Νιάλας, πάνω από τον οικισμό Καμάρια, επιστρατεύτηκαν για τη συνοδεία και την «προστασία» τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από την Ευρυτανία και την Καρδίτσα, ακόμη και «κλούβα» με ΜΑΤ.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και σε άλλα κομβικά σημεία του βουνού, ελέγχουν όποιον θέλει να προωθηθεί προς τα ψηλά, ουσιαστικά απαγορεύοντας την πρόσβαση, ενώ σεκιουριτάδες αλωνίζουν στο βουνό εδώ και μήνες. Έτσι, η ευρύτερη περιοχή στα όρια των θεσσαλικών και ευρυτανικών Αγράφων βρίσκεται αποκλεισμένη από έναν αστυνομικό κλοιό.

Το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί αυτές τις μέρες στα Άγραφα για χατίρι των ιδιωτικών εταιρειών κατασκευής αιολικών εγκαταστάσεων συμπληρώνεται από τις αστυνομικές έρευνες σε ιδιόκτητα κτίσματα ανθρώπων που δεν είναι θετικά διακείμενοι στα σχέδια ισοπέδωσης των βουνοκορφών, με την αιτιολογία ότι πραγματοποιούνται έρευνες για ναρκωτικά και για τον… Παλαιοκώστα.

Η εμφάνιση των μηχανημάτων και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την κινητοποίηση αρκετών κατοίκων της περιοχής και μελών οργανώσεων που εναντιώνονται στην εγκατάσταση των αιολικών, οι οποίοι κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 21/9 στον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας. Η διαμαρτυρία βρέθηκε επίσης υπό στενό αστυνομικό κλοιό, που ακολούθησε την αυτοκινητο-πορεία στα βουνά των Αγράφων.

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βραγγιανών οι ισχυρές αστυνομικές έκλεισαν τον δρόμο και απαγόρευσαν την πρόσβασή τους προς τον αυχένα της Νιάλας.

Η εγκατάσταση μηχανημάτων για τα αιολικά έργα στα Άγραφα προκάλεσε την αντίδραση της δημάρχου και μελών του δημοτικού συμβουλίου της Λίμνης Πλαστήρα.

Όπως ανέφεραν σε δήλωσή τους, «η εταιρεία, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από Δασαρχείο, υπουργείο και δήμους, προέβη παράνομα στην εγκατάσταση των μηχανημάτων έργων. Είναι έτοιμη να επέμβει παράνομα στη φύση και το περιβάλλον των Αγράφων, χωρίς να έχει καταθέσει ουσιαστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (…)». Στη συνέχεια, καταδικάζουν την αστυνομική παρουσία στην περιοχή «με στόχο την προστασία της εταιρείας, που είναι παράνομη. Η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να ζητήσει τις σχετικές άδειες και όχι να κάνει πλάτες στην εταιρεία», ανέφεραν, απαιτώντας την άμεση αναστολή των εργασιών.

«Αλήθειες» και ψέματα

Οι έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων προκάλεσαν την ανακοίνωση-απάντηση των εταιρειών Ανεμοδομική ΑΕΕ και Πουνέντης ΑΕΕ υπό τον τίτλο «Η αλήθεια για τα Άγραφα – Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απαντά στις επιθέσεις για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα», που στάλθηκε και δημοσιεύτηκε μόνο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτήν οι δύο εταιρείες ανακοινώνουν την έναρξη των εργασιών («…Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των έργων και τις πρόσφατες αναληθείς ανακοινώσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα πραγματικά γεγονότα και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια…») και υπερασπίζονται τη νομιμότητα των ενεργειών τους, περιγράφοντας τη διαχρονική πορεία των αδειοδοτήσεων που ακολούθησαν.

Στη συνέχεια, αναφέρονται στις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών πάρκων στα Άγραφα – τις είχαν καταθέσει 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες το 2018 στο ΣτΕ και απορρίφθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. «Η ανωτέρω άσκηση του δικαιώματος φορέων και πολιτών ενώπιον του ΣτΕ αποτέλεσε την πρώτη κίνηση ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών σταθμών μετά από δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας μας στην περιοχή», σημειώνουν, για να επισημάνουν ότι στο διάστημα που διήρκεσε η αδειοδότηση κανένας φορέας ή σύλλογος δεν έφερε αντίρρηση ή εμπόδιο στην αδειοδότηση των έργων.

Επιπλέον, αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή και στην εξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη, στα πλεονεκτήματα των αιολικών και ιδιαίτερα αυτών που θα κατασκευάσουν στα Άγραφα και στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή και την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο, η ανακοίνωση των δύο εταιρειών αποκρύπτει τα πραγματικά γεγονότα, μη αναφερόμενη σε αυτά, σε κάποια σημεία ψεύδεται, ενώ δεν παραλείπονται η στοχοποίηση και οι απειλές για την ποινικοποίηση του αγώνα όσων αντιστέκονται στην καταστροφή των Αγράφων από την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών.

Κατ’ αρχήν, το σημαντικότερο που αποκρύπτουν στην ανακοίνωσή τους οι εταιρείες είναι ότι, παρόλο που το ΣτΕ εξέδωσε απορριπτικές αποφάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των αιολικών πάρκων, καθώς σε μία από τις αποφάσεις του αναφέρεται: «Οίκοθεν νοείται ότι η εταιρεία δεν δύναται να εκκινήσει οποιαδήποτε υλική ενέργεια εκκίνησης των εργασιών στο αιολικό πάρκο εάν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή (το ΥΠΕΝ) η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ)».

Και, ότι, όπως προκύπτει από απαντητικό, πρόσφατο έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ με ημερομηνία 24/9/2019, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», «μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης επί των συγκεκριμένων ΕΟΑ». Κάτι που συνεπάγεται ότι οι εργασίες που επιχειρούν να ξεκινήσουν οι εταιρείες είναι παράνομες.

Για τον ίδιο λόγο, παράνομη είναι και η άδεια που εξέδωσε («πρωτόκολλο εγκατάστασης» – 22/8/2019) για την έναρξη των εργασιών από την εταιρεία «Ανεμοδομική ΑΕΕ» ο δασάρχης Καρπενησίου, Γιάννης Καρκάνης, για το συγκεκριμένο «αιολικό πεδίο» στην κορυφογραμμή της Νιάλας, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, ο οποίος, ουσιαστικά, προσπέρασε την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η κατάθεση της ΕΟΑ είναι ουσιαστική και όχι απλά μια τυπική υποχρέωση προκειμένου να ξεκινήσουν ή όχι οι εργασίες. Εν αντιθέσει με το Δασαρχείο Καρδίτσας που, τηρώντας τη νομιμότητα, έθεσε ως όρο για να εκδώσει «πρωτόκολλο εγκατάστασης» την έγκριση των ΕΟΑ.

Εξάλλου, οι εταιρείες του ομίλου Ελλάκτωρ στοχοποιούν, στην κοινή ανακοίνωσή τους, τους αντιδρώντες στις επενδύσεις τους ήδη από την πρώτη γραμμή της: «Τον τελευταίο χρόνο έγιναν από το “Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων δυσφημιστικές ενέργειες κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, τις οποίες κάθε εχέφρων άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει», αναφέρουν.

Και συνεχίζουν: «(…) εκείνο που μας προκαλεί έντονο σκεπτικισμό, με σημάδια ανησυχίας, είναι ενέργειες μη σύννομες που προκαλούνται ως απόρροια είτε δηλώσεων με παραπλανητικό ή εμπρηστικό χαρακτήρα είτε συντονισμένες δράσεις που παρεκκλίνουν της νομιμότητας. Πραγματικά είναι δύσκολο για τον καλοπροαίρετο αναγνώστη να καταλάβει τους λόγους που υπάρχει τέτοια εναντίωση στην κατασκευή των δύο συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, φτάνοντας ακόμη και σε σημείο καταστροφής εξοπλισμού μας, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, νύχτα από κουκουλοφόρους».

Ψευδολογία

Πέραν του γεγονότος ότι οι εταιρείες αποδίδουν στη συνέχεια δηλώσεις με «εμπρηστικό χαρακτήρα» ακόμη και στον δήμαρχο της Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνο, καταφεύγουν -προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού- σε ψευδολογία αναφερόμενες σε καταστροφή του εξοπλισμού τους.

Κι αυτό διότι περιστατικό εμπρησμού δεν έχει καταγραφεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε έχει καταγγελθεί, ούτε υπήρξε κάποια σχετική ειδησεογραφία (και πώς να συμβεί, άλλωστε, αφού οι εταιρείες μέχρι στιγμής δεν είχαν ανεβάσει εξοπλισμό στα Άγραφα;). Εκτός αν αναφέρονται σε περιστατικό εμπρησμού που συνέβη τον περασμένο Μάιο. Μόνο που αυτό έγινε στη θέση «Αέρας – Αφεντικό», στην κορυφή του όρους Τύμπανο στα όρια των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και αφορούσε μηχανήματα που διαμόρφωναν χώρο για αιολικό πάρκο της ΔΕΗ.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις τη Π.Υ. Μουζακίου, η ζημιά από εκείνον τον εμπρησμό άγγιζε τα 200.000 ευρώ. Οπότε, για ποιον εξοπλισμό τους, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, μιλούν οι εταιρείες;

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους, εμμέσως πλην σαφώς, προϊδεάζουν για το ενδεχόμενο ποινικοποίησης ενεργειών των αντιδρώντων, ακόμη και θεσμικών οργάνων, όπως ο δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα, αναφέροντας: «(…) είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα ακραίες και παράνομες ενέργειες ή δηλώσεις θα καταδικαστούν από την κοινωνία και την πολιτεία».

Έντονες αντιδράσεις

Η ανακοίνωση των εταιρειών της Ελλάκτωρ πυροδότησε νέες έντονες αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «…μια κάπως όψιμη ενημέρωση!» το δακτυλοδεικτούμενο από τις εταιρείες Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων χαρακτηρίζει κάπως όψιμο το ενδιαφέρον της Ελλάκτωρ, καθώς το προχωρημένο στάδιο των αδειοδοτήσεων ήρθε εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας.

«Οι ίδιες εταιρείες, προσπαθώντας να καλύψουν την έκδηλη ανησυχία τους από την έντονη, πλέον, ευαισθητοποίηση και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και σύσσωμων, σχεδόν, των φορέων της (…), δεν διστάζουν να επιχειρούν για ακόμα μια φορά να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη», αναφέρει.

Αφού κάνει λόγο για «ανύπαρκτα ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τις ανεμογεννήτριες και την πράσινη ανάπτυξη», επισημαίνει: «Αποκρύπτουν και τους αυστηρούς περιορισμούς που το ΣτΕ με την απόφασή του έθεσε για την έναρξη των εργασιών, υποχρεώνοντας τις ίδιες στην υποβολή και έγκριση απαραίτητων μελετών, όπως Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις και τις οποίες οι ίδιοι, “τηρώντας τους νόμους”, είχαν παραλείψει να καταθέσουν».

Και καταλήγει αναφέροντας ότι το Δίκτυο δεν έχει σχέση με «μη σύννομες ενέργειες ή δηλώσεις με παραπλανητικό ή εμπρηστικό χαρακτήρα», αλλά ούτε και με «συντονισμένες δράσεις που παρεκκλίνουν της νομιμότητας».

Απάντηση στην ανακοίνωση των εταιρειών έδωσε και ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, ο οποίος αναφέρει ότι η Ελλάκτωρ εντέχνως προσπαθεί να στοχοποιήσει το πρόσωπό του, αναρωτιέται γιατί δεν προσκομίστηκε από την εταιρεία μαζί με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και επισημαίνει ότι δεν υπήρξε κοινωνική διαβούλευση, η οποία προβλέπεται από τον νόμο.

Επισημαίνει ότι στην Καρδίτσα, όπως και στην Ευρυτανία, αντιδρούν μαζικά παραγωγικοί φορείς όπως το Εμπορικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος, όλες οι τοπικές οργανώσεις κομμάτων με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, οι έξι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, οι φορείς και οι σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, καλεί τον δασάρχη Καρπενησίου να ανακαλέσει την απόφασή του για τα αιολικά στα Άγραφα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας