Μπλόκο Χαφτάρ στο φιλότουρκο Λίβυο πρωθυπουργό

551
Μπλόκο Χαφτάρ στο φιλότουρκο

Δεν αστειεύεται ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ, καθώς οι δυνάμεις του μπλοκάρησαν την παρουσία του φιλότουρκου Λίβυου μεταβατικού πρωθυπουργού στην Βεγγάζη για δεύτερη φορά προκαλώντας τρόμο και οργή σε Τρίπολη και Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα ακύρωσε την επίσκεψη του στη Βεγγάζη, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα, αφού οι πολιτοφυλακές που είναι πιστές στον Χαλίφα Χαφτάρ εισήλθαν και έκλεισαν το αεροδρόμιο της Μπενίνα, αναφέρουν ξένες πηγές.

Ο Ντμπέιμπα επρόκειτο να αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο της Μίτιγκα από την πρωτεύουσα Τρίπολη αργά την Κυριακή για να επισκεφθεί τη Βεγγάζη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Λιβύης.

Ακύρωσε όμως εσπευσμένα την επίσκεψη και επέστρεψε πίσω όταν έμαθε ότι οι πολιτοφυλακές τον ανέμεναν για να τον “συνοδεύσουν” στην πόλη, σύμφωνα με εκδοχή του LNA.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός αναμενόταν να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βεγγάζη, να επισκεφτεί ορισμένα θεσμικά όργανα και περιοχές και να εξετάσει την κατάσταση των τόπων που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Αυτά όμως στο προσκήνιο, διότι στο παρασκήνιο ο Λίβυος πολιτικός θα μετέβαινε στην πόλη της Βεγγάζης για να βρει πολιτικά “στηρίγματα” για τις επερχόμενες εκλογές.

Η Τουρκία ετοιμάζει τρομοκρατικές επιθέσεις από την Λιβύη σε “γειτονικές” χώρες

Ο Λίβυος ειδικός αναλυτής Αλ Βιτούρι, σε δήλωση του στο «Sky News Arabia», αναφέρθηκε στον Ερντογάν και στα σχέδια του στην Λιβύη προκαλώντας πραγματικά σάλο.

«Πολλές ξένες χώρες ( Κατάρ κά), υπό την ηγεσία της Τουρκίας, εισέβαλαν και υποστήριξαν τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης με όπλα, ενώ συνέβαλαν στην κατασκευή βάσεων και στρατοπέδων για αυτούς εντός της Λιβύης.

Η χώρα αποτελεί σημείο εκκίνησης για διεθνείς κατευθυνόμενες τρομοκρατικές επιχειρήσεις προς γειτονικές χώρες ( Ελλάδα-Αίγυπτο, Ιταλία κά)”, δηλώνει ο Λίβυος ερευνητής που υπαινίχθηκε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες λόγω της καταστάσεως στο γειτονικό Τσαντ  και την δράση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Αλ Φιτούρι, το πιο απαισιόδοξο σενάριο θα είναι οι δυνάμεις της Λιβύης να μην μπορούν να ελέγξουν τα σύνορα και οι μισθοφόροι να συνεχίζουν να εισέρχονται στην χώρα.

Η Λιβύη κατά το ίδιο μετατρέπεται σε αρένα ανάμεσα στις γαλλικές δυνάμεις στο Τσαντ, και τους Τζιχαντιστές στις χώρες του Σαχέλ.

Έτερος Λίβυος πολιτικός αναλυτής με το όνομα Μωάμεθ Κασούτ, επιβεβαίωσε ότι η υπεράσπιση της μουσουλμανικής Αδελφότητας από τους Τούρκους στη χώρα, αποκάλυψε την υποταγή τους στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι σύντομα η οργάνωση θα κάνει ξανά δυναμικά την εμφάνιση της.

Ο Kashout εξήγησε ότι η σκληρή εκστρατεία εναντίον του υπουργού εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας( προσκείμενο στον Χαφτάρ), Najla Al-Manqoush, είναι ένα προληπτικό βήμα, πιθανώς κατόπιν εντολής της Άγκυρας.

Κατά τον ίδιο η Τουρκία απειλεί να τορπιλήσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας Βερολίνου και Γενεύης και να επιστρέψει στον πόλεμο, διότι δεν την συμφέρει η αποχώρηση των μισθοφόρων από την χώρα.

Η Τουρκία θα επιδιώξει όντως να νομιμοποιήσει την θέση της στην Λιβύη μέσω ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή βάζει “φωτιές” με στόχο την επανέναρξη των εχθροπραξιών στην χώρα για τα δικά της συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας