Μοντέλο Πρεσπών για την αντιμετώπιση τουρκικών βλέψεων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

861
Πρεσπών
Αντί να αντιδράσουν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης και Δουζίνας είπαν πως πρέπει να λύσουμε «τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία» – «Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο» ισχυρίστηκε ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ

Άκουγαν Τούρκο βουλευτή να προκαλεί μέσα στην ελληνική Βουλή, χαρακτηρίζοντας «μονομερείς» ενέργειες τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο, και δεν αντιδρούσαν: ο λόγος, φυσικά, για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -εν προκειμένω, για τους κ.κ. Καραγιαννίδη και Δουζίνα.

Ο Τούρκος βουλευτής του κόμματος Ερντογάν, Αχμέτ Γιλντίζ, που μίλησε στην ελληνική Βουλή, ως μέλος αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ευθύνη για την ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου οφείλεται σε μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας. «Στο δίκαιο της θάλασσας» είπε. «δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Ποια ήταν η ελληνική απάντηση, έτσι όπως εκφράστηκε από κυβερνητικούς βουλευτές; Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Χρήστος Καραγιαννίδης, «ξεφούρνισε» στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την ατλαντική συμμαχία, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία,  πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».  Εάν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να… λύσει και τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές σχέσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να φοβόμαστε για τα χειρότερα…

Τουρκικές απειλές μέσα στη Βουλή των Ελλήνων

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ από το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα ανέφερε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του μέσα στη Βουλή των Ελλήνων: «Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε  να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Συνεχίζοντας την προκλητική παρέμβασή του, ο Αχμέτ Γιλντίζ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημείωσε για την Κύπρο: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Χρήστος Καραγιαννίδης «ξεφούρνισε» στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την ατλαντική συμμαχία, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία,  πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας, που υποστήριξαν πως μέρος των εσόδων από την εξόρυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποδοθεί και τους Τουρκοκυπρίους ο κ. Δουζίνας -ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας- είπε: «Πάνω από το 1/3 της επικράτειας βρίσκεται υπο ξένη κατοχή. Η επίσημη θέση ως προς την Κύπρο είναι ότι όταν γίνεται εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε σε κυρίαρχο ταμείο και μέρος αυτού θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου. Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει. Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας, Οσμάν Ασκίν Μπακ, κλείνοντας την συζήτηση και αναφερόμενος την πρόσκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση των διαφορών ακολουθώντας το μοντέλο των Πρεσπών, είπε: «Έχει περάσει ένας μήνας από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και πιστεύω ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».

Αποστολάκης: Κίνδυνος για σοβαρό ατύχημα στο Αιγαίο λόγω τουρκικής προκλητικότητας

Για κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα στη Βουλή κι επισήμανε παραλλήλως ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα καταβάλλοντας «συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική Τουρκία.

«Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης και συνέχισε: «Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Η αναφορά αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι ετέθη ευθέως θέμα σοβαρού ατυχήματος στον αέρα ή τη θάλασσα του Αιγαίου μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Διφορούμενης σημασίας είναι όμως η παραδοχή του Ευάγγελου Αποστολάκη ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί πολιτική “εξομάλυνσης”. «Από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης» είπε κατά λέξη ο κ. Αποστολάκης.

Προετοιμασία για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στη συνέχεια της ομιλίας του και αναφερόμενος πάντοτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών και της οικονομικής συνεισφοράς της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, επανήλθε στα ελληνοτουρκικά λέγοντας «είμαστε πάνω από το 2%! Ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι ασφαλής όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει πόλεμο άλλα ειρήνη και για την ειρήνη απαιτείται ισχυρή Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι να διατηρήσουμε ειρήνη με μια χωρά προκλητική που διεκδικεί πράγματα που δεν της ανήκουν και παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο.

Έχουμε φροντίσει να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο και παράλληλα να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφαλείας με προσπάθειες επικοινωνίας και ισχυρών συμμαχιών».

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. «Πριν από 5 χρόνια τους έλεγα να μη αποδυναμωθεί η στρατιωτική παρουσία τους γιατί άλλος θα πάρει την θέση τους. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Σήμερα έχουμε 17 ρωσικά πλοία όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 4-5. Η Ελλάδα δίνει διευκολύνσεις στις ΗΠΑ μέσω των υφιστάμενων περιοχών. Στη Λάρισα και αλλού και στην Σούδα που υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης δυνατοτήτων»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας