Μνημόνιο: Ανατροπές σε συνδικαλιστικό νόμο, συλλογικές συμβάσεις και διαιτησία

1979
εργασία

Συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαιτησία, εργατική νομοθεσία και καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας αποτελούν τα  πέντε  πεδία στα οποία πρέπει το Υπ. Εργασίας να φέρει ανατροπές, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία κυβέρνησης–θεσμών του περασμένου Μαΐου   προβλέπει ότι:
– η απόφαση για απεργία σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει να λαμβάνεται εφόσον υπάρχει απαρτία 50% των μελών του.
–  Πρέπει να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων.
– Αλλαγές πρέπει να υπάρξουν και στο σύστημα της μεσολάβησης και της διαιτησίας
–  Η εργατική νομοθεσία πρέπει να κωδικοποιηθεί
–  Πρέπει να διαμορφωθεί ένα σχέδιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας
Χαρακτηριστικά, το Μνημόνιο προβλέπει ότι:
1 . “Προκειμένου να προωθηθεί και να παρακολουθηθεί η αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τα θεσμούς, θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας (σ.σ. των κλαδικών συμβάσεων)” (έως το Σεπτέμβριο του 2017).
2. “Ως βασικό παραδοτέο για την επόμενη αξιολόγησης (σ.σ. προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης), οι αρχές (σ.σ.κυβέρνηση) θα πρέπει να  υιοθετήσουν νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 50% προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για πραγματοποίηση  απεργίας”.
3. “Οι αρχές (σ.σ. η κυβέρνηση) θα υποβάλουν έκθεση ανεξάρτητων νομικών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 σχετικά με το ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι αρχές, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες για τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 (βασικό παραδοτέο).
Λαμβάνοντας υπόψη την ανεξάρτητη νομική έκθεση, οι αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε διαβούλευση με τους θεσμούς και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (βασικό παραδοτέο)”.
4.  “Οι υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι θα εξορθολογιστούν και θα εξορθολογιστούν μέσω της κωδικοποίησης τους σε ένα  κώδικα εργατικού δικαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Το σχέδιο τεχνικής βοήθειας θα ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 (βασικό παραδοτέο).
5. “Οι αρχές, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά είναι:
– Ο ορισμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (AΣE) ως θεσμικού οργάνου υπεύθυνου για το συντονισμό και την εποπτεία της εφαρμογής του σχεδίου δράσης.
– Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού μιας πρόσθετης ενότητας της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελλάδας για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη φύση και την έκταση της αδήλωτης εργασίας.
– Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ισχύοντος συστήματος επιβολής προστίμων για την αδήλωτη εργασία με προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των κινήτρων και της συμμόρφωσης” – Η θέσπιση όλων των σχετικών νομοθετικών πράξεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης .
– Η ανάπτυξη όλων των νέων κανόνων ανάλυσης κινδύνου για τη στόχευση των επιθεωρήσεων (βασικό παραδοτέο) και η εφαρμογή έως τον Αύγουστο του 2017 ενός προτύπου για στοχοθετημένες κοινές επιθεωρήσεις στον τομέα του τουρισμού.
– Η Ολοκλήρωση, έως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, μιας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EFKA) και της ελληνικής αστυνομίας (βασικό παραδοτέο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας