Μια πρώτη κριτική στα μέτρα της “απαγόρευσης κυκλοφορίας”

2722
απαγόρευσης

Σε σχέση με την “απαγόρευση κυκλοφορίας” που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν κυβερνητικοί παράγοντες, προβαίνουμε στις εξής αρχικές παρατηρήσεις:

Πρώτον: Αυτό που θα χρειαζόταν περισσότερο στη συγκυρία αυτή, θα ήταν ένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός έλεγχος της κυκλοφορίας παρά μια γενική κατεύθυνση υπό τον βαρύγδουπο τίτλο “απαγόρευση της κυκλοφορίας“. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη “απαγόρευση”, με μια πρώτη ματιά, έχει πολλά και δισεπίλυτα προβλήματα και αρνητικές παρενέργειες.

Δεύτερον: Η “απαγόρευση”, όπως την εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα προκαλέσει μεγάλες έως ανυπέρβλητες δυσχέρειες σε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους, με άγνοια ή δυσκολία συμπλήρωσης εντύπων και ιδιαίτερα χρήσης του Ίντερνετ και του κινητού, αν φυσικά διαθέτουν τέτοιου είδους μέσα και είναι πολλοί εκείνοι που δεν τα διαθέτουν, πολύ περισσότεροι από όσους ίσως υποθέτει η κυβέρνηση.

Αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας τι θα κάνει και πως θα ανταπεξέλθει στην “απαγόρευση” κυκλοφορίας;

Τρίτον: Πέραν των δηλωμένων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, υπάρχουν και αδήλωτοι εργαζόμενοι όπως, υπάρχουν κυρίως οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι, που όλοι μαζί ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και οι οποίοι αναζητούν εργασία ή και κάνουν δουλειές του ποδαριού κ.λ.π. Τι προβλέπουν για τις μετακινήσεις αυτών των συμπολιτών μας οι κυβερνητικές εξαγγελίες; Για να μην μιλήσουμε για τους άστεγους και όλους αυτούς που φυτοζωούν κάθε μέρα κάνοντας διάφορες μικροεργασίες.

Τέταρτον: Η “απαγόρευση” της κυκλοφορίας, έτσι κι’ αλλιώς, θα επιδεινώσει την ύφεση η οποία έχει ξεκινήσει στην ελληνική οικονομία και κυρίως θα επιδεινώσει τη δεινή οικονομική κατάσταση του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των πιο φτωχών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Την ίδια ώρα, με τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε μέσα στην κρίση του κοροναϊού η κυβέρνηση, όλοι, σχεδόν, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα μετατραπούν σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με άγριες περικοπές του μισθού, για να μην μιλήσουμε για τις αθρόες απολύσεις εργαζομένων αυτό διάστημα.

Η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας θα χτυπήσει κόκκινο.

Η κρίση του κοροναϊού αποτελεί και θα αποτελέσει λαιμητόμο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Τι μέτρα έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη όλων αυτών των συμπολιτών μας που θα αντιμετωπίσουν κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης;

Θα “γλυτώσουν” από τον κοροναϊό και θα πεθάνουν της πείνας;

Αυτός είναι ο λόγος που μπροστά στην κρίση του κοροναϊού και ειδικά με τη λήψη τέτοιων περιοριστικών μέτρων, όπως η “απαγόρευση κυκλοφορίας”, χρειάζεται να μπει σε εφαρμογή ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο και πρόγραμμα για τη στήριξη των πιο αδύνατων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που θα πληγούν ιδιαίτερα από την κρίση. Και μιλάμε πρώτα απ’ όλα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για αυτούς που βλέπουν να επιδεινώνονται οι εργασιακές τους σχέσεις και οι μισθοί τους, για όσους απολύονται και ιδιαίτερα για όλους αυτούς που είναι άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι.

Τέτοιο πρόγραμμα, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει. Αντίθετα το πρόγραμμα της είναι να πληρώσουν και τη νέα κρίση  αυτοί που πλήρωσαν με φτώχεια, πόνο και δάκρυα και συνεχίζουν να πληρώνουν, τα τρία μνημόνια.

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.

Η ελληνική κοινωνία οδεύει σε τραγικές ώρες!

 

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας