Μια νέα γενιά επισφαλώς στεγασμένων ή εν δυνάμει αστέγων δημιουργείται

591
Μια νέα γενιά επισφαλώς στεγασμένων

Μια νέα γενιά αστέγων δημιουργείται σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κάτι που έχουμε γράψει πολλές φορές δεδομένης και της συνεχούς αύξησης των ατόμων που ζούνε κάτω από όριο της φτώχεια. Πρότεινε τα «ορφανά» ακίνητα που ρημάζουν να δοθούν στους Δήμους ώστε να αξιοποιηθούν ως στέγη για απόρους συνανθρώπους μας

Η «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ήταν το θέμα διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Heinrich Boell.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, η ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα που έχουν ολοκληρωθεί στην Θεσσαλονίκη και στην Νάουσα, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για μια ολιστική απάντηση στην πρόκληση που επηρεάζουν όλο και πιο διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας μας, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδεικνύεται καίριας σημασίας στη χάραξη στεγαστικής πολιτικής και στην υλοποίηση συναφών δράσεων και παρεμβάσεων

Δ. Παπαστεργίου- Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αστεγίας και της στεγαστικής επισφάλειας. Να ενώσουμε δυνάμεις για να δώσουμε όλοι μαζί λύση στο πρόβλημα, που απειλεί την κοινωνική συνοχή των πόλεων μας.

«Όλοι όσοι κινούνται στις μεγάλες αλλά και στις μικρότερες πλέον πόλεις της χώρας, από τη μια βλέπουν ανθρώπους που κοιμούνται έξω, και από την άλλη βλέπουν δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες κενά σπίτια»

Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, περιέγραψε λακωνικά το πρόβλημα της αστεγίας, και της στεγαστικής επισφάλειας, ενώ ταυτόχρονα έθεσε και το ζήτημα της αξιοποίησης των αδιάθετων κτιρίων.

Στο φλέγον ζήτημα που γεννάται, του πώς μπορείς να συγκεράσεις τις δύο ανάγκες, από τη μια των ανθρώπων που θα ήθελαν, θα έπρεπε… είναι επιτακτικό να βρουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και από την άλλη πως τα κτίρια αυτά να σώσουν ζωές… να αποκτήσουν ζωή τα ίδια τα κτίρια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επεσήμανε ότι αυτό ακριβώς το αίτημα έχει προκύψει στην Αυτοδιοίκηση εδώ και πάρα πολύ καιρό. 

«Με αφορμή το κτηματολόγιο το οποίο προχωράει, ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται σε κάποιες πόλεις της χώρας, αυτό το οποίο επιτακτικά και εμείς ζητάμε είναι το να περιέλθουν στην Αυτοδιοίκηση τα ορφανά ακίνητα, αλλά και εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα, έχουν χαθεί οι κληρονόμοι και δυστυχώς αν δεν δηλωθούν θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο», τόνισε εμφατικά ο κ. Παπαστεργίου, και πρόσθεσε ότι στην ουσία όλοι αυτοί οι φορείς του δημοσίου που εκμεταλλεύονται τα ακίνητα και έχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, απλά θα αποκτήσουν μερικά ακόμη…

«Αν όμως αυτά τα αστικά ακίνητα περιέλθουν στους δήμους, είναι δεδομένο ότι θα βρουν τι να τα κάνουν, θα βρουν τους πόρους και τα προγράμματα να τα αξιοποιήσουν, θα βρουν τους πόρους να τα φτιάξουν».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή διαδικτυακή συζήτηση, θα καρποφορήσει προτάσεις για το πως θα μπορέσει η ΤΑ να αξιοποιήσει και τις χρηματοδοτήσεις αλλά και τη μοναδική ευκαιρία καταγραφής των ακινήτων της χώρας, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε λύση στην ανάγκη στέγασης αυτών των ανθρώπων οι οποίο είναι είτε άστεγοι , είτε επισφαλώς στεγασμένοι».

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για τη δημιουργία νέας γενιάς επισφαλώς στεγασμένων ή εν δυνάμει αστέγων, που λόγω της οικονομικής κρίσης, του αυξημένου κόστους ζωής ή του αυξημένου ενεργειακού κόστους, συναντώνται τακτικότερα πλέον στα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και φωνές και ας επιμείνουμε στο κράτος ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύση. Η Αυτοδιοίκηση είναι η ίδια η λύση και η λύση είναι αυτή.

Όλα αυτά τα ακίνητα που θα χαθούν ή θα ξεχαστούν ή θα είναι απλά μια ακόμη εγγραφή σε μια βάση δεδομένων ξεχασμένων ή αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, να περιέλθουν στον κάθε Δήμο, να γίνουν ακίνητα του Δήμου τα οποία απαντήσουν στην εκτεταμένη ανάγκη για κοινωνική στέγαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας