Μητσοτάκης-Τσίπρας με το κεφάλι στην (τουρκική) άμμο

1725

Από το 2012 η Αγκυρα έχει ανακοινώσει όλα όσα κάνει σήμερα σε Καστελόριζο – Ρόδο – Κρήτη.

Στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση …ανακαλύπτουν την Αμερική: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά να ακούει ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των ελληνικών νησιών (Ρόδου, Καστελόριζου, Καρπάθου, Κρήτης). Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε να προφέρει την λέξη κατευνασμός για να καταγγείλει πως η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια πολιτική προς την Τουρκία την οποία και αυτός είχε ως ευαγγέλιο. Ταυτόχρονα και οι δύο Μητσοτάκης και Τσίπρας, αντιλαμβανόμενοι πως η κατάσταση με την Τουρκία έχει φτάσει στο απροχώρητο, ελπίζουν στην «θεϊκή» παρέμβαση του διαβολικά καλού Τραμπ….

Καμία έκπληξη των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα ωστόσο δεν δικαιολογείται καθώς και οι δύο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία έχει διατυπώσει με τον πιο ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο τη θέση πως δεν αναγνωρίζει δικαιώματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας πέρα από τα 6 μίλια σε όλα τα ελληνικά νησιά. Ειδικότερα για την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου η οποία το τελευταίο διάστημα προκαλεί αμηχανία και ανησυχία στην Αθήνα εξ αιτίας των συνεχών τουρκικών navtex για έρευνες και στρατιωτικές ασκήσεις η Τουρκία έχει προειδοποιήσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από το 2012.

Τουρκικά οικόπεδα με θέα

Ρόδο – Καστελόριζο

Τότε η τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσίευσε χάρτες οι οποίοι περιγράφουν επακριβώς τις τουρκικές διεκδικήσεις οικοπέδων τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν στις 16 Μαρτίου 2012 από το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο. Οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27.4.2012 έδιναν εξουσιοδότηση στην τουρκική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ ) να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου σ αυτές ακριβώς τις περιοχές.

Στο σημείο αυτό δύο κρίσιμες επισημάνσεις είναι απαραίτητες:

1. Αυτές οι τουρκικές αποφάσεις που διατυπώνονται με κάθε επισημότητα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ελήφθησαν σε μια στιγμή κατά την οποία στην Ελλάδα κορυφώνονταν η κρίση με τη διάλυση – αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, την οικονομία κατεστραμμένη και την κοινωνία σε κατάσταση σοκ.

2. Τότε, κανένα κόμμα δεν βρήκε το χρόνο να πει μια λέξη ή να ασχοληθεί με την υπόθεση. Ήταν η εποχή που αναδιατάσσονταν το πολιτικό σκηνικό με την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Καμία πολιτική δύναμη της χώρας δεν μπόρεσε να κατανοήσει ότι δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις στο κοντινό μέλλον και προφανώς καμία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση από τότε το 2012 μέχρι και σήμερα 2019 δεν αισθάνθηκε την ανάγκη αναζήτησης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της έξαρσης του τουρκικού επεκτατισμού.

Οι τουρκικοί στόχοι

Όπως είπαμε λοιπόν, τουλάχιστον από το 2012 η Αγκυρα είχε προειδοποιήσει για το τι ακριβώς πρόκειται να πράξει. Κοιτώντας τις περιοχές μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου στις οποίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του 2012 η Άγκυρα διατύπωσε την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τα πράγματα άλλωστε ήταν τόσο σαφή που εκείνη την εποχή το Ποντίκι, μεταφέροντας πληροφορίες και εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων έγραφε ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει:

● Να υπογραμμίσει – υπενθυμίσει τα δικαιώματα που θεωρεί ότι έλκει μέσα από τον έλεγχο που ασκεί στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η Άγκυρα, στο πλαίσιο της αναγνώρισης της κρατικής υπόστασης της κατεχόμενης Κύπρου, στις 23.11.2011 προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας Ερευνών Πετρελαίου και Κοινής Παραγωγής ανάμεσα στην TPAO και το ψευδοκράτος.

● Να επαναλάβει με ένταση τις αμφισβητήσεις της ελληνικής ΑΟΖ στη Μεσόγειο μη λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση της Τουρκίας συνδέεται απολύτως με τη συστηματική διπλωματική της προσπάθεια να οριοθετήσει την ΑΟΖ στην περιοχή διαβουλευόμενη με τη Λιβύη, Βασικός στόχος αυτών των διαβουλεύσεων είναι να εκμεταλλευτεί την αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν έχουν τολμήσει να ανακοινώσουν την ελληνική Ζώνη υπογραμμίζοντας τα δικαιώματα που έχουν τα κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως είναι η Ρόδος και το Καστελόριζο.

Η επιμονή με την οποία η Τουρκία υλοποιεί την στρατηγική που έχει χαράξει είναι πια προφανής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής μεθοδικότητας και επιμονής είναι το γεγονός ότι χτες κατά την στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως οι επόμενες εύρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας θα γίνουν στο πλαίσιο των περιοχών που καθορίστηκαν από το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και οι οποίες εξαφανίζουν από τον χάρτη Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη!

Οδυνηρή διαπίστωση

Ανακαλύπτοντας (με καθυστέρηση αιώνων) την …Αμερική κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν σήμερα τα αυτονόητα: κανείς δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερασπιστεί αυτό που δεν μπορεί να προασπίσει με τις δυνάμεις της. Για τους κύριους Τσίπρα και Μητσοτάκη αυτή η οδυνηρή διαπίστωση έχει να κάνει και με τις πρόσφατες επιλογές τους σχετικά με την μετατροπή της χώρας σε αμερικανικό στρατιωτικό οικόπεδο προσφέροντας βάσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις προβάλλονταν η άποψη ότι η στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά εδάφη θα αναχαιτίσουν τον τουρκικό επεκτατισμό. Τώρα, αφού οι Αμερικανοί πήραν ότι ήθελαν, σφυρίζουν αδιάφορα και μαζί με το ΝΑΤΟ «νίπτουν τας χείρας τους» ενώ οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας ακόμη αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι το ελληνοτουρκικό πρόβλημα αν «σκάσει» θα τους τινάξει και τους δύο στον αέρα. Μαζί με τη χώρα…

*Πηγή: topontiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας