Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιούν τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα για να πουλήσουν κόκκινα δάνεια δισ. δολαρίων που έμειναν “κληρονομιά” από την χρηματοπιστωτική κρίση χωρίς να εγγράψουν ζημιές, παρά το ότι τα πουλάνε για ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας τους.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες δέχονται πιέσεις από τις αρχές να πουλήσουν τα NPLs και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
Μία μεταβολή στα λογιστικά πρότυπα σημαίνει ότι μπορούν (οι τράπεζες) να πουλάνε τα παλιά δάνεια χωρίς να εγγράφουν λογιστικές ζημιές ή να πλήττεται το ρυθμιστικό τους κεφάλαιο, επιτρέποντας ιδιαίτερα στις ιταλικές και ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από παλιά προβλήματα.
“Το σημαντικό δεν είναι ο απόλυτος όγκος των επισφαλών χρεών αλλά η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων για αυτά και της αξίας τους στην αγορά“, ανέφερε ο Filippo Alloatti της Hermes Investment Management.
Κάποιες τράπεζες πούλησαν τα παλιά τους χαρτοφυλάκια δανείων σε εξωτερικούς επενδυτές για ένα ποσό που αποτυπώνει τις αναμενόμενες ζημιές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ιταλία, οι εξωτερικοί επενδυτές αποδείχθηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν λιγότερα για τα δάνεια από τη λογιστική τους αποτίμηση, ανέφερε ο Alloatti.
Πριν από την ισχύ των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9 στις αρχές του 2018, η διαφορά έπρεπε να διαγραφεί από τις τράπεζες εάν πουλούσαν τα δάνεια. Αυτό έπληττε και τα κέρδη και το κεφάλαιο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποφύγουν ένα άμεσο πλήγμα στην κερδοφορία από την πώληση δανείων. Η περίοδος προσαρμογής για τα νέα λογιστικά πρότυπα σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να απομειώνουν τα παλαιά τους χρέη στη λογιστική τους αξία χωρίς να επηρεάζουν τα αποτελέσματα ή τα κεφαλαιακά επίπεδα.
Η Intesa για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα με βάση την κεφαλαιοποίησή της, πούλησε κόκκινα δάνεια αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ. άλλη μία ιταλική τράπεζα, η UniCredit SpA, πούλησε χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων 18 δισ. ευρώ και η Monte dei Paschi πούλησε επισφαλή δάνεια αρχικής αξίας 26 δισ. ευρώ.
Στις αρχές του έτους, η Intesa είχε αυξήσει τις προβλέψεις της για τα επισφαλή δάνεια κατά 3,1 δισ. ευρώ και η UniCredit κατά 2,9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Andrew Fraser της Aberdeen Standard Investments.
Ομοίως στην Ελλάδα, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των τραπεζικών δανείων, η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια αξίας άνω των 11 δισ. ευρώ συνολικά το 2018, τόνισε ο Fraser.
Η Alpha και η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνουν τις προβλέψεις τους κατά 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θέλουν οι τράπεζες να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια στο 5% του συνόλου των δανείων, δήλωσε ο Fraser.
Στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει τα νέα λογιστικά πρότυπα για να αυξήσουν τις προβλέψεις σε ένα επίπεδο που τώρα καλύπτει την αξία των NPLs σχεδόν στο 50% των συνολικών δανείων.
Η Alpha Bank δεν είναι κάτι που θα έλεγε δημοσίως, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι οι προβλέψεις της είναι τώρα επαρκείς ώστε να εγγράψει κέρδη από τις πρόσφατες πωλήσεις.