Με ενέχυρο την αξιοπρέπεια

1509
πανδημίας

Όταν το 2010 με 2011 οι δανειστές άρχισαν να ζητούν ακόμα και την… Ακρόπολη για να εξασφαλίσουν, λέει, ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, έσπασαν και τα τσιμέντα – κάποιες φορές και κυριολεκτικά, κατά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Θεωρήθηκε και ορθώς εκείνη η ξεδιάντροπη απαίτηση της τρόικας ως ευθεία προσβολή στην εθνική αξιοπρέπεια, στον πληγωμένο εγωισμό μίας δοκιμαζόμενης χώρας.

Έπρεπε δυστυχώς να έρθει η αριστερά – στην εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ έστω – για να εκχωρήσει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους τη δημόσια περιουσία στους δανειστές.

Με βάση το τρίτο μνημόνιο του 2015, προέκυψε η τωρινή δέσμευση μέσω μίας περιβόητης διάταξης στο πολυνομοχέδιο για την «επόμενη ημέρα», που αναγκάζει τη χώρα να δώσει ως «εγγύηση» δημόσια περιουσία έως 25 δις ευρώ στους δανειστές!

Με βάση και αυτή τη δέσμευση, συμβαίνουν τα εξής στο οικονομικό μέτωπο:

Πρώτον, η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα, που όμοιά τους δεν έχει πετύχει καμία ευρωπαϊκή χώρα. Και απόρροια αυτών είναι η ευχέρεια ενός σημαντικού «κομποδέματος».

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα και ακόμα περισσότερα, από όσα προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο. Εκείνο το πρόγραμμα έδινε στη χώρα δάνειο 86 δις, από το οποίο δεν εκταμιεύσαμε ένα ποσό περί τα 25 δις ευρώ – ποσό που κανονικά δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά μέχρι τώρα έχει απλώς ξαναμπεί στη διαπραγμάτευση.

Και τρίτον, έχουμε δώσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία 25 δις ευρώ.

Κι όμως. Ακόμα αμφισβητείται η δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές, χωρίς δεκανίκια. Ακόμα ζητούν από την κυβέρνηση να επαναβεβαιώσει τις μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Είναι φανερό ότι οι δανειστές θα επιμείνουν μέχρι τέλους στον εξευτελισμό της χώρας, προσπαθώντας να πάρουν όσα γίνεται περισσότερα.

Είμαστε καταγεγραμμένοι στην οπτική τους ως αποικία χρέους. Αλλά και μεγάλα κορόιδα. Κι αυτό φαίνεται σε όλα: ακόμα και η γερμανική εταιρία που πήρε στο τζάμπα τα αεροδρόμια της χώρας, ζητάει επιπλέον χρήματα για.. ζημιές, λέει που βρήκε στις υποδομές. Μα, γι’ να φτιάξει τις υποδομές δεν ξεπουλήσαμε τα αεροδρόμια φιλέτα;

Ακόμα και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έγινε άγριο τρολάρισμα. Στην κυβέρνηση φτάσαν στο σημείο να πιστεύουν ότι το Ταμείο θα έφευγε! Φευ! Το ΔΝΤ περνάει πολύ καλά στην Ελλάδα (και πόδι στην ευρωζώνη και οικονομικά οφέλη έχει) για να φύγει έτσι απλά και για λόγους, «καταστατικούς», όπως νόμιζαν κάποιοι!

Και φυσικά, ούτε σοβαρή ελάφρυνση χρέους θα έχουμε. Οι Γερμανοί βρήκαν μία φόρμουλα, με την οποία μας ξαναπουλάνε το υπόλοιπο του δανείου από τον ESM και καθαρίζουν με την υποχρέωση να δώσουν όντως μία ανάσα στην Ελλάδα!!!

Εν ολίγοις, παραμένουμε γενικώς κλοτσοσκούφι των δανειστών και εταίρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας