Με έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προειδοποιεί η Μόσχα την Άγκυρα

1026
οδηγίας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Έτσι, σχεδόν ένα 24ωρο μετά τις πρωτοφανείς καταγγελίες του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του, η Ρωσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία στο μέλλον για την Τουρκία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία την προστασία των Ρώσων διπλωματών και των ρωσικών εγκαταστάσεων.

«Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την διπλωματική μας αποστολή στην Τουρκία και τον πρέσβη μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ρωσικού απεσταλμένου και όλων των μελών του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και του προσωπικού των ρωσικών εταιρειών και ξένους οργανισμούς των οποίων τα γραφεία της Τουρκίας φιλοξενούν σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και το πνεύμα των διμερών μας σχέσεων» επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς δε αν το Κρεμλίνο θα έδινε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγία που θα συνιστούσε στους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό «είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών», διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να το κάνουμε «αυτή τη στιγμή».

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν ρωσική ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία θα επέφερε σημαντικό πλήγμα στην τουρκική οικονομία, καθώς το 2018 επισκέφτηκαν τη γείτονα 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Τουρκία ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια.

Οι καταγγελίες του Ρώσου πρέσβη

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Σε δηλώσεις του, ο Γέρκοφ σημείωσε ότι το μίσος εναντίον της Ρωσίας (στην Τουρκία) έχει αυξηθεί τώρα στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Χαλέπι. Τότε, υπενθύμισε ο ίδιος, πρώτα είχε καταρριφθεί ένα αεροσκάφος από την Τουρκία και έπειτα δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρέσβης.

«Δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας