ΜΕΤΑ: “Χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς” οι εξαγγελίες Τσίπρα

1815
μετα

Ανακοίνωση δημοσίευσε το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), με την οποία σχολιάζονται οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτηρίζονται “χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς”: 

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Μάη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε παροχές στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους για ευνόητους προεκλογικούς λόγους. Ανακοινώθηκε ότι θα «μοιραστούν» 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου, όπως ισχυρίστηκε. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;

Tο 1,14 δισ. ευρώ για το 2019 προέρχεται από το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, που δημιουργήθηκε φοροληστεύοντας τους πολλούς, πράγμα που εύκολα κανείς μπορεί να το διαπιστώσει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και προέβλεπε πλεονάσματα στο 3,96% του ΑΕΠ, ενώ στον Προϋπολογισμό ανέβηκαν στο 4,1% (δηλαδή από τα 7 δισ. ευρώ σε πάνω από 8 δισ. ευρώ). Στο ίδιο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφέρουν πως για το 2020 – πέραν των προϋπολογισθέντων 8 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τα πλεονάσματα – θα προστεθούνάλλα 800 εκατ. ευρώ (η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περί 9 δισ. ευρώ πλεονάσματα το ίδιο έτος).

Για να μη μιλήσει κανείς για την υπέρβαση των πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσαν και προβλέπει υπερπλεονάσματα πέραν των αρχικών, ουσιαστικά δηλαδή για νέα λεηλασία, κατά 1,22 δισ. ευρώ το 2021 και κατά 2,33 δισ. ευρώ το 2022.

Συνολικά, η κυβέρνηση υπολογίζει να υφαρπάξει από τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, το λαό την περίοδο 2019-2022 άλλα 5,5 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών υπολογισθέντων υπερπλεονασμάτων άνω των 30 δισ. ευρώ.

Οι παροχές που εξαγγέλθηκαν είναι ουσιαστικά σαν «την έξοδο από τα μνημόνια», καθώς κι αυτή ανακοινώθηκε από το Ζάππειο Μέγαρο, μια απάτη, αφού αποτελούν ψίχουλα στην επιδρομή που έχει εξαπολύσει ενάντια στον κόσμο της εργασίας και στους απόμαχούς της, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη φοροληστεία, τις κατασχέσεις, την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και τόσα άλλα.

Έχει υπολογιστεί πως – από το Καστελόριζο του Γ. Παπανδρέου μέχρι το Ζάππειο και «την έξοδο από τα μνημόνια» του Α. Τσίπρα – μνημονιακές κυβερνήσεις, δανειστές και κεφάλαιο «προσάρμοσαν» τις τσέπες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της κοινωνίας, με την… αφαίρεση περίπου 173,6 δισ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο πως οι όποιες παροχές αποτελούν ψίχουλα, και σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν τα όσα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑόσο και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φτωχοποιώντας βιαίως εργαζομένους και συνταξιούχους, προς όφελος της ολιγαρχίας, που βλέπει τα κέρδη της να αυξάνονται.

Επιπλέον, πρόκειται για μια ξεκάθαρη απάτη και «χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς», πολύ περισσότερο, όταν συνεχίζονται οι περικοπές σε κοινωνικούς τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενισχύεται η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, και οι… επιδοτήσεις της εργοδοσίας στο όνομα της απασχόλησης των ανέργων (μέχρι και 80% του μισθού). Παραλλήλως, διατηρεί το αντεργατικόοπλοστάσιο, όπως η ουσιαστικά κατάργηση της απεργίας, η απελευθέρωση των ομαδικώναπολύσεων, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών κτλ.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες να μην πέσουν στην παγίδα. Να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και να αποδοκιμάσουν στις εκλογές όλους όσους ψήφισαν, στήριξαν και να συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να εφαρμόζουν τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας