ΜΕΤΑ: Για απάντηση Ευρωπαίας επιτρόπου στον Ν. Χουντή περί συμβάσεων ΙΔΟΧ

1670
ασφαλιστικό

Με αφορμή την ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε, Νίκου Χουντή, σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων ΙΔΟΧ (ορισμένου χρόνου), των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε συμβάσεις ΙΔΑΧ (αορίστου χρόνου), η αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαριάν Τισέν, απάντησε ότι «…Τα ελληνικά δικαστήρια να επιβάλουν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ, που προβλέπει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, μετά από 24μηνο…».

Όλοι γνωρίζουμε ότι στους ΟΤΑ, στα Νοσοκομεία, στην Εκπαίδευση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και σε υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης και των ΝΠΔΔ, εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ΙΔΟΧ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και χωρίς αυτούς είναι αδύνατη η λειτουργία πολλών από αυτές τις υπηρεσίες.

Στον δε Ιδιωτικό Τομέα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ καλύπτουν πάγιες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση αυτή σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα οδηγεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, να μην μπορούν να ζουν από την εργασία τους, να μην έχουν δικαιώματα και να απολύονται χωρίς αποζημίωση, ενώ είναι αδύνατον να συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

Ως ΜΕΤΑ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα δεν περνά μέσα από τις δικαστικές αίθουσες, αλλά κυρίως από τον αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων και ενός συνδικαλιστικού κινήματος που θα υπερασπίζεται τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις και όχι από μια συνδικαλιστική ηγεσία, όπως η σημερινή, που είναι ξεκομμένη από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Η απάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου όμως αποκαλύπτει την κοροϊδία που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων από το αστικό πολιτικό, οικονομικό και μνημονιακό κατεστημένο της χώρας μας και από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες με την πολιτική τους, οδηγούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αποδιαρθρώνουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία και παραδίδουν στους ιδιώτες της δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του νερού και της ενέργειας, ενώ υποθηκεύουν το δημόσιο πλούτο της χώρας μας στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο.

Καταρρέει επίσης ο ισχυρισμός τους ότι υπάρχει Συνταγματική απαγόρευση για τη μετατροπή το συμβάσεων από ορισμένου (ΙΔΟΧ) σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο. Το Σύνταγμα όμως απαγορεύει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ή την παράταση συμβάσεων για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες πρέπει να γίνονται με μόνιμο προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πολλές δικαστικές αποφάσεις για μετατροπή συμβάσεων από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την αύξηση των μισθών και των μεροκάματων, για τη μείωση του ωραρίου εργασίας και για την κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, καθώς και για την μετατροπή όλων των συμβάσεων ΙΔΟΧ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε συμβάσεις εργασίας ΙΔΑΧ.

Από το ΜΕΤΑ

25/05/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας