Μεταδοτική η Όμικρον αλλά με ελάχιστες νοσηλείες-33 κρούσματα στην Ελλάδα

547
Μεταδοτική η Όμικρον αλλά με ελάχιστες

Πολλά δείγματα φανερώνουν ότι η Όμικρον δεν δικαιολογεί πανικό και σκληρά περιοριστικά μέτρα. Μπορεί και να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Πολύ μεταδοτικό το νέο στέλεχος, όμως έχει χαμηλότερη νοσηρότητα• Αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας τις τελευταίες μέρες.

Αναμένεται να ανέβει το ποσοστό των κρουσμάτων του νέου στελέχους του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά της «Ο» στη χώρα είναι 33. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη 99 ύποπτα κρούσματα, τα οποία αναμένεται σε ποσοστό 98-99% να οφείλονται στο νέο στέλεχος.

Από τα 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Ο», τα 18 βρίσκονται στην Κρήτη και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έχουν νοσηλευτεί δύο άτομα με το νέο στέλεχος ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, είπε ο Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, αν και το νέο στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό, φαίνεται ότι έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και είναι χαμηλότερες οι πιθανότητες νοσηλείας από την Όμικρον.

Σύμφωνα με τον Θεοκλή Ζαούτη, λόγω του αυξημένου ελέγχου με self-test το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα γενικά και όχι μόνο λόγω της «Ο».

Επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου

Την ανάγκη να προσέχουμε επισήμανε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα ήταν αυξημένος. «Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα», είπε μεταξύ άλλων η Βάνα Παπαευαγγέλου και τόνισε ότι το στέλεχος Όμικρον είναι «αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Συχνή χρήση τεστ, χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε επίσης τον σημαντικό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική, που έφτασαν για δεύτερη ημέρα σε αριθμό ρεκόρ (2.625 έναντι 2.307 την Τετάρτη).

Να σημειωθεί ότι υψηλός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στον κεντρικό τομέα Αθηνών, φτάνοντας τα 916, λίγα περισσότερα από όσα καταγράφηκαν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλονίκης (903).

Αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά παρακολουθούν την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Όπως ανέφερε, σήμερα καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις covid-19 από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε μία βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα: καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας